10 educatieve tv-programma’s die leerrijk zijn voor jong & oud

category label Op tv TV VLAANDEREN Blog | Handige TV tips en informatie
Op tv
11 september 2020 Via

Het hoeft niet altijd ontspannende televisie te zijn, onze tv-zenders hebben ook een ruim aanbod educatieve programma’s die je hersenen hard aan het werk zetten. Zoals de interessante reportages op één of de leerzame programma’s op Ketnet en VTM Kids. Zowel jong als oud kan er nog iets van leren! We maken je het graag iets gemakkelijker en geven je een overzicht van onze top 10 leerrijke programma’s van dit najaar.

Dwars Door België – één

In Dwars Door België trekt Arnout Hauben door België en verkent hij de mooie plekken die ons klein landje te bieden heeft. In het voorjaar zat Arnout nog in Malta voor de opnames van zijn gloednieuw programma Dwars door de Middellandse Zee. Maar de wereldwijde pandemie had andere plannen, waardoor ze de reeks spijtig genoeg niet konden afmaken.
Een probleem is dat niet, Arnout besloot om op verkenning te gaan in België en zo kwam het nieuwe programma Dwars Door België tot stand. Hun tocht is gestart op vrijdag 12 juni, toen kon je Arnout, Philippe en Ruben al volgen via de virtuele tijdlijn. Vanaf deze maand volg je hem ook elke maandag op één.

Durf te Vragen – één

Siska Schoeters is dit najaar weer te zien in een nieuw seizoen van Durf te Vragen. Ze ontvangt elke week een nieuwe groep mensen waaraan ze gedurfde vragen stelt. Die vragen komen van het grote publiek. Het zijn dikwijls vragen die we niet durven stellen omdat het over gevoelige onderwerpen gaat.
In de studio komen onder andere mensen met jongdementie langs, luchtelingen, grote gezinnen, patiënten met HIV en zusters. Zij geven een eerlijk antwoord op de vragen die Siska hen voorschotelt. Hiervoor zap je elke dinsdag om 20.45 naar één.

Fact Checkers – één

We worden overladen met berichten en weetjes: maar kloppen die wel allemaal? In het tweede seizoen van Fact Checkers gaan Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille na of al die info klopt.
Is een tandenborstel nu echt zoveel viezer dan een WC- bril? En hoe betrouwbaar zijn apps om kanker op te sporen? Je krijgt er een antwoord op in Fact Checkers, dit najaar op één.

De Rechtbank – VIER

Het is ondertussen al het tiende seizoen van De Rechtbank, maar dat maakt het programma zeker niet minder interessant. We zien niet alleen de vertrouwde gezichten terug, voor het nieuwe seizoen volgen we ook maar liefst 7 nieuwe rechters.
We krijgen er een unieke blik achter de schermen en in deze speciale tijden passeren er ook enkele interessante zaken: hoe ga je bijvoorbeeld om met iemand die op een politieagent spuwt tijdens de pandemie? Er moeten weer moeilijke beslissingen genomen worden. Elke maandag op VIER.

Voor de kinderen op VTM Kids en Ketnet

Zijn de kinderen thuis? Televisie kan ontzettend leerrijk zijn. Educatieve programma’s zijn er voor alle leeftijden:

● Dierendetectives op Ketnet : Een bende vrienden gaat samen op onderzoek uit, ze onderzoeken of dieren echte helden kunnen zijn. Waarom beschermt een groep dolfijnen een gezin tegen haaien? En kan het dat een olifant een meisje redt van een aankomende tsunami? Een leerrijk programma waarin de kids kennismaken met dieren.
● Karrewiet op Ketnet : Er is het afgelopen jaar ontzettend veel gebeurd. In Karrewiet krijgt de jeugd elke weekdag een overzicht van de ebeurtenissen. Een journaal op maat van de kinderen, zodat ze steeds mee zijn met het laatste nieuws.
● Het Lichaam van Coppens op VTM Kids: Kinderen die van wetenschap houden zitten goed bij Het Lichaam van Coppens. De twee broers ondergaan verschillende experimenten om een antwoord te vinden op vragen van de kijkers.
● Tik Tak op Ketnet: Ketnet bracht vorig jaar Tik Tak terug, maar wel in een nieuw jasje. En dat is natuurlijk goed nieuws voor de allerkleinsten! Dankzij de combinatie van kleur, muziek, beweging en ritme zitten de kinderen geboeid voor het scherm.

Voor de natuurliefhebbers

De wondermooie fauna en flora: je kan er nooit genoeg over weten. Dat bewijzen ook de zenders National Geographic en Travelxp HD, want ze komen telkens af met indrukwekkende documentaires.

● Wild Arctic op National Geographic Wild HD : In de afleveringen van Wild Arctic maak je kennis met de fascinerende dieren die op de arctische toendra leven. Denk aan poolvossen, ijsberen, zeehonden,.. Je krijgt een uniek beeld van de omgeving en het leven in dit gebied.
● Bliss op Travelxp HD : In Bliss word je meegenomen naar de mooiste
bestemmingen wereldwijd. Je ontdekt parelwitte stranden, adembenemende landschappen en vergezichten of culinaire bordjes die typisch zijn voor de streek. Reizen is op dit moment nog wat onzeker op verschillende plaatsen, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat we niet kunnen dromen. Met Bliss trekken ze onder andere naar het wondermooie Budapest, de Malediven en Turkije.

Al deze educatieve programma’s bekijk je met TV VLAANDEREN

Iets gemist? Geen probleem, dankzij de interactieve functies kan je jouw favoriete programma’s herbekijken. Neem een Satelliet of APP TV abonnement en kijk naar jouw favoriete zenders en programma’s.
Benieuwd welke leerrijke programma’s er binnenkort nog aankomen? Via de TV-gids krijg je een overzicht per zender.

Gerelateerde artikelen

Antenne TV: da’s gemakkelijk en goedkoop tv-kijken
Zoek je een eenvoudige en goedkope tv-oplossing voor thuis, je slaapkamer, tweede verblijf of zelfs in de auto? Dan biedt Antenne TV voor jou de beste kijkervaring! Met Antenne TV kan je overal in Vlaanderen en Brussel tv-kijken zonder schotel, kabel of internet. Je
category label Goed om te weten TV VLAANDEREN Blog | Handige TV tips en informatie
12 maart 2018
Geen beeld meer op tv, wat nu ?
Je wilt tv kijken maar je merkt dat je geen beeld meer hebt op je favoriete zenders. Je wil natuurlijk terug zo snel mogelijk tv kunnen kijken. Deze checklist kan je helpen om het probleem op te lossen. 1. CONTROLEER OF ER GEKENDE
category label Zo doe je dat TV VLAANDEREN Blog | Handige TV tips en informatie
9 februari 2018
Live tv kijken op je smartphone, tablet en laptop
Je hebt vast en zeker al eens gehoord van TV VLAANDEREN Live TV, toch? Live TV is de beste manier bij TV VLAANDEREN om live tv te kijken en volledig mee te zijn met je favoriete tv-programma’s waar je ook bent en wanneer
category label Zo doe je dat TV VLAANDEREN Blog | Handige TV tips en informatie
5 maart 2018