7 tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen

Zo doe je dat
21 Februari 2019 Via

Het gaat niet zo goed met het klimaat. Nadat 35.000 studenten in hartje Brussel hebben betoogd, nog eens 75.000 Belgen in allerlei functies kwamen de straten op en zelfs Leonardo DiCaprio heeft zijn steun betuigd aan de klimaatbrossers. Het is wel erg duidelijk dat de opwarming van de aarde een serieus probleem wordt. Niet iedereen heeft door dat dit op lang termijn voor zowel economisch, ecologisch als financiële problemen kan zorgen. Maar zoals de wetenschappers en experten het zeggen: “Het is nog niet té laat!”

Het is deze week Natuurweek ofwel Klimaatweek en zoals de meesten onder ons willen wij ook ons beste beentje voorzetten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar wat kan jij hieraan doen? Volg onze 7 tips en je bent zeker op de goede weg.

SORTEER JE AFVAL

Neem even tijd om je afval te sorteren. Recycleer wat nodig is of beter nog: als je in de winkel staat, denk na welk soort product je neemt. Kies voor veel minder plastiek maar voor glazen flessen Cola, Fanta, … Deze flessen kan je terugbrengen naar de winkel en zelfs statiegeld voor krijgen. Hetzelfde voor bier en water.

Koop zo min mogelijk in verpakking of koop in het groot. Maar enkel als je zeker bent dat het opgegeten wordt, we willen niet voor verspilling zorgen.

NEEM VAKER HET OPENBAAR VERVOER, ZEKER VOOR KLEINE AFSTANDEN

Je bent iets te laat vertrokken en moet nog naar de winkel of je hebt een meeting ergens. Het is niet zo ver maar toch net te ver om te voet of met de fiets te gaan. Dit is een moeilijke. Het openbaar vervoer is duur en heeft vaak vertragingen. Toch valt dat nog redelijk mee. Vooraleer je een ticket koopt, kijk goed of jij niet binnen een groep valt dat een korting geniet. De NMBS voorziet voor tal van leeftijdsgroepen (studenten, frequente gebruikers, weekendtarief, senioren, 10 ritten kaart) verschillende tarieven die goedkoper uitkomen dan een enkelticket. Informeer je steeds voor je een ticket aankoopt.

SCHRIK NIET VAN TAKSEN

Toegegeven, om je ecologische voetafdruk te verminderen, moet je wat investeringen doen. Zonder enige twijfel zal dit later beloond worden. Een taks betalen is nooit echt leuk maar als dit een manier is om je in te zetten voor het klimaat moet dit toch juist meer motiveren om in te grijpen, toch?

KIES VOOR WARMERE KLEREN EN ZET DE THERMOSTAAT NIET DIRECT HOGER

Het is zeer gezellig om voor een warme stoof naar een filmpje in de zetel te kijken. Dat kan ook perfect zonder die stoof, want die verbruikt immers veel energie en de stoffen zijn rampzalig voor het milieu. Zet de stoof uit, doe een warme pyjama aan en neem er een dekentje bij. Of ga lekker in de armen van je partner liggen. Zo krijg je het ook warm en je krijgt er meteen een romantische avond bij.

KIES VOOR LED-VERLICHTING

Het geeft misschien wat minder sfeer maar kiezen voor Ledverlichting is niet enkel beter voor het milieu maar is zeker ook duurzamer. Een Ledlamp reduceert je energieverbruik en -kosten tot maar liefst 90%!

GA MEE OP BETOGING MAAR ZET JE DAARNA OOK IN

Vaak doen mensen mee aan betogingen voor de hype. Als er dan echter iets uit de bus moet komen gaan ze er vaak niet op in. Probeer aan de hand van kleinere stappen je in te zetten voor het milieu. Eet gezonder, ga wat meer wandelen, zorg voor minder afval, ruim op wat je vuil maakt. Spreek dus niet enkel je mening uit maar onderneem ook actie.

SCHAKEL APPARATEN UIT

Je kent het wel, die grote stopcontactblokken, met een oranje lichtje erop. Weinig mensen vergeten dat ook al is er geen apparaat aan verbonden, die ook enorm veel verbruiken. Aarzel dus zeker niet om dat oranje lichtje na gebruik uit te schakelen. Liever nog, trek de stekker volledig uit het stopcontact. Zo vermijd je ook nog eens de kans op een elektriciteitspanne of brand.

Vind je de klimaatproblematiek allemaal wat verwarrend? Geen probleem, met TV VLAANDEREN kan je heel de week lang documentaires en programma’s volgen die jou de problematiek uitleggen, informatie geven en je de beste methodes tonen om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Kijk snel in onze tv-gids om je in te zetten voor het milieu.