Eurosong 2018: wie haalt het tussen kunst en kitch

category label Goed om te weten TV VLAANDEREN Blog | Handige TV tips en informatie
Goed om te weten
3 mei 2018 Via

Eurosong wat? Iedereen kent het Eurovisie Songfestival toch wel! Opgericht in 1956 met amper 7 deelnemende landen, start de liedjeswedstrijd dit jaar met maar liefst 43 landen. Een absoluut record, dat het ook elk jaar steeds moeilijker maakt om je favorieten te kiezen. “Go Belgium!!!” horen we je brullen, maar naast het supporteren voor eigen huis hebben we allemaal toch ook een andere favoriet en zelfs een guilty pleasure.

Hoe het allemaal begon…

Er was eens een liedjeswedstrijd onder enkele Europese landen. Het gezellige onderonsje vond plaats in 1956 in het pittoreske Zwitserland waarbij de 7 deelnemende landen met knikkende knieën op de zaterdagavond van de finale op het podium voor de allereerste keer verschenen op tv. Het aanwezige publiek, zonder vlaggen en gezichtsverf, maar gekleed in elegante en welgestelde avondkleding wachtte gedisciplineerd op de komst van het voltallige orkest van een vijftigtal personen die elke artiest live zou begeleiden. Vervolgens betrad de zanger of zangeres het podium dat zo groot was als een gemiddelde woonkamer met uitbundige decoratie boordevol grootmoeders vazen en peperdure bloemstukken.

Tijden veranderen gelukkig en hoewel kunst en kitch, met de pailletten, glitter en windmachines nog steeds heer en meester zijn tijdens het Eurosong, gaat de wedstrijd volledig mee met zijn tijd. Hier in België doen we misschien niet elk jaar een voorselectie, maar in veel landen is een zenuwslopende afvallingsrace naar de perfecte kandidaat een jaarlijkse traditie. Van zodra een nummer is gekozen, gaat het over naar het maken van de videoclip en het touren doorheen Europa met talloze optredens op Eurovisie pre-shows zoals in Amsterdam, Londen en Tel Aviv. Artiesten worden als ware wereldsterren klaargestoomd om hun land te gaan mogen verdedigen in een heuse bling bling 3D projectoren arena met dronecamera’s, duizenden fans en miljoenen kijkers van over de hele wereld.

Met alle sociale media die er tegenwoordig zijn, komen er nog extra kopzorgen bij kijken. Misschien heeft een artiest ooit eens in een ver verleden “de verkeerde dingen” getweet, voordat ze ooit droomden een Eurosong deelnemer te zijn. Die tweet gaat zoals alles tegenwoordig plots viraal, de artiest kan het uitleggen dat “het zo niet bedoeld was”, met alle gevolgen voor zijn of haar populariteit. En dan is er ook nog altijd de kans dat iemand een toevallige gelijkenis ontdekt tussen een Songfestivallied en een ander vergeten nummer uit de oude doos.

Verrassende karma

Wie gaat winnen blijft altijd een gok. In 2017 waren miljoenen Eurosong fans ervan overtuigd dat het “Occidentali’s Karma” van de Italiaan Francesco Gabbani zou gaan winnen. Hij had meer dan 100 miljoen YouTube-hits en de dansende gorilla maakte het een perfecte winnaar van het Eurovisie Songfestival. Tijdens de puntentelling liep het even helemaal anders uit en Italië eindigde als zesde. De “Amar Pelos Dois” van de Portugees Salvador Sobral, vloog onder de radar, won aan populariteit en ontroerde meer en meer fans naarmate de wedstrijd dichterbij kwam tot hij op de dag van de finale, als eerste eindigde. Je kan zijn geweldige ballade hieronder nog eens terugzien.

Door het groeiende aantal deelnemers is enkele jaren geleden beslist om 2 halve finales te houden. Op die manier slinkt het aantal artiesten die zich de longen uit hun lijf zingen, schreeuwen, jodelen en rappen van 43 naar 26 landen voor de grote finale op 12 mei in Lissabon. Zes landen zijn al zeker van een ticket voor de finale. Het gaat dan om de winnaar van vorig jaar Portugal en “The Big Five” Groot Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Eerst is het dus de beurt aan de halve finales op 8 en 10 mei.

Starten doe je vol enthousiasme met het kiezen van een tiental favorieten. Eentje die afvalt? Geen probleem, er zijn nog 9 anderen. Als je lijstje van favorieten te snel slinkt tijdens de halve finale, wordt het natuurlijk wel moeilijk om nog al je passie over te dragen naar een andere kandidaat voor de finale. België mag zijn beste beentje voorzetten op 8 mei. Wie welk nummer zal brengen voor België, mocht je dat nog niet gehoord hebben, vertellen we je zo meteen. Dat er voldoende concurrentie is voor ons landje is wel meteen duidelijk. Als we de halve finale overleven, blijft de kans bestaan dat we zaterdagavond iets na middernacht luidkeels “JAAAAAAAA!” schreeuwen naar de tv.

Wie valt op?

Azerbeidzjan
Aisel – X My Heart

Geboren in een familie van muzikanten, dat kan niet misgaan. “X My Heart” is een typisch songfestivalnummer.


Cyprus
Eleni Foureira – Fuego

Eleni Foureira speelt de ultragodin, met een groep andere ultra-godinnen in “Fuego.” Het is overdreven en het is een van de guily pleasures op het Eurovisie Songfestival van dit jaar.


Frankrijk
Madame Monsieur – Mercy

De Fransen sturen opnieuw iemand charismatisch, charmant, verfijnd en leuk. Het nummer “Mercy” is een ontroerend en relevant lied over het vluchtelingenprobleem.


Israël
Netta – Toy

Wordt dit het “Occidentali’s Karma” van de Italiaan Francesco Gabbani uit 2018? Sinds de release van het nummer voorspellen de fans dat dit de winnaar is. “Toy” is een geweldig danslied en meteen heel actueel in deze #MeToo tijd. Er zijn ook veel mensen die er een hekel aan hebben. Gelukkig kan je enkel stemmen op een nummer dat je wél leuk vindt.


Moldavië
DoReDos – My Lucky Day

Guilty pleasure! Een leuk en catchy nummer van Moldavië maar… bellen vanuit een telefooncel in 2018? Het was precies toch niet meteen hun lucky day…


Noorwegen
Alexander Rybak – That’s How You Write A Song

Daar is hij weer en hij heeft zijn viool opnieuw mee! Alexander Rybak won in 2009 met “Fairytale”. Benieuwd of het sprookje opnieuw uitkomt? Net als “Toy” van Israël houden veel mensen er een haat-liefde relatie aan over.


Zweden
Benjamin Ingrosso – Dance You Off

Benjamin Ingrosso’s “Dance You Off” heeft een Michael Jackson-achtig gevoel. Hij maakt veel kans om te winnen en op zich is er niets mis mee als all-time Eurosong lover Zweden de wedstrijd volgend jaar zou organiseren.


België
Sennek – Matter of Time

Twelve points go to… Belgium! Dat is wat we willen horen op zaterdag! Maar dan moet de jonge Sennek uit Leuven het wel eerst halen in de halve finale op dinsdag. Haar nummer “Matter of time” is verrassend apart en straalt een ware James Bond stijl uit. Benieuwd hoe ze het ervan af gaat brengen? Volg de eerste halve finale van het Eurosong Festival op dinsdag 8 mei, live op Eén HD vanaf 21u00!


 

Eurosong: 8, 10 en 12 mei vanaf 21u op Eén HD

 

Gerelateerde artikelen

Antenne TV: da’s gemakkelijk en goedkoop tv-kijken
Zoek je een eenvoudige en goedkope tv-oplossing voor thuis, je slaapkamer, tweede verblijf of zelfs in de auto? Dan biedt Antenne TV voor jou de beste kijkervaring! Met Antenne TV kan je overal in Vlaanderen en Brussel tv-kijken zonder schotel, kabel of internet. Je
category label Goed om te weten TV VLAANDEREN Blog | Handige TV tips en informatie
12 maart 2018
Geen beeld meer op tv, wat nu ?
Je wilt tv kijken maar je merkt dat je geen beeld meer hebt op je favoriete zenders. Je wil natuurlijk terug zo snel mogelijk tv kunnen kijken. Deze checklist kan je helpen om het probleem op te lossen. 1. CONTROLEER OF ER GEKENDE
category label Zo doe je dat TV VLAANDEREN Blog | Handige TV tips en informatie
9 februari 2018
Live tv kijken op je smartphone, tablet en laptop
Je hebt vast en zeker al eens gehoord van TV VLAANDEREN Live TV, toch? Live TV is de beste manier bij TV VLAANDEREN om live tv te kijken en volledig mee te zijn met je favoriete tv-programma’s waar je ook bent en wanneer
category label Zo doe je dat TV VLAANDEREN Blog | Handige TV tips en informatie
5 maart 2018