De mooiste fietstochten in Vlaanderen

category label Goed om te weten TV VLAANDEREN Blog | Handige TV tips en informatie
Goed om te weten
24 september 2020 Via

Vlaanderen is een echte fietsstreek. Dat hebben we te danken aan de prachtige fietsroutes die je langs de mooiste plekken van de streek leiden. Met duizenden kilometers aan fietsplezier ontdek je altijd wel iets nieuws. Maar welke fietstochten kies je dan? We maken het jou graag iets gemakkelijker en verzamelden daarom de mooiste fietstochten in onze Vlaamse provincies.

De mooiste fietsroute per Vlaamse provincie

Vlaams-Brabant

Smeer die benen al maar in en spring op je fiets want Vlaams-Brabant heeft fantastische fietsroutes. Er is er eentje op maat van elke fietser: een kunstroute, een tocht voor bier- en wijnliefhebbers of liever een route die je langs de mooiste kastelen brengt? Keuze is er alvast genoeg.

Fietsen en degusteren op de Wijnlandschappenroute

Onze favoriet? Ongetwijfeld de Wijnlandschappenroute. Als je van een lekker flesje wijn houdt, dan is deze route in het Hageland absoluut iets voor jou. Het is namelijk één van de bekendste wijnstreken van ons land.
Je fietstocht start aan het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Wezemaal. Hier maak je kennis met het verhaal van de wijnbouwers en uiteraard kan je er ook wijn aankopen. Een tip: koop een flesje voor een picknick tussen de velden. 🙂

Antwerpen

Plan je een fietstocht in Antwerpen? Dan kan je alle kanten uit: trek de stad in of laat je verrassen door de wondermooie natuur. Zo ontdek je natuurgebied de Kalmthoutse Heide dankzij de Heideroute, de Bollekesroute brengt je naar Brouwerij De Koninck waar je een Bolleke kan bestellen (een biertje) en via de Scheldedijkroute fiets je van dorp naar dorp.
Elke route heeft z’n charmes, maar we moesten er toch eentje kiezen. En wie Antwerpen zegt, zegt architectuur!
De Architectuurroute : van klassiekers tot echte verrassingen
Antwerpen is een prachtige stad, en dat heeft ze vooral te danken aan haar grote verscheidenheid aan gebouwen in allerlei stijlen (denk aan de renaissance, gotiek of moderne architectuur).
Tijdens deze route fiets je zowel langs de klassiekers waaronder het MAS, het Centraal Station en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Maar je ontdekt er ook verschillende
verborgen parels. Een leuke manier om de stad echt te leren kennen!

Limburg

Ieder jaar trekken veel Belgen naar Limburg, en dat is niet alleen voor die typische Limburgse gastvrijheid. De streek staat ook bekend als fietsparadijs. Je kan er fietsen langs de mijnen en vijvers, neem de route in en rond Genk of fiets 59 kilometer tussen de fruitbomen in Haspengouw.

Onze favoriete route? Daar hoeven wij zelfs niet over na te denken. In Bokrijk kan je dwars door het water fietsen, en dat is best uniek!

Door het water fietsen

Heb je ooit al eens dwars door water gefietst? In Limburg is dat een optie. Je fietst er door de vijvers van De Wijers en je hoofd steekt net boven het water uit. Van een bijzondere ervaring gesproken!

Limburg heeft daarnaast nog heel wat meer voor je in petto. In Bosland kan je sinds 2019 dwars door de boomtoppen fietsen. Het zijn twee unieke fietsroutes die absoluut de moeite waard zijn.

Oost- Vlaanderen

Veel groen, pittoreske dorpjes en de mooiste landschappen: Oost-Vlaanderen heeft het allemaal. De ultieme omgeving voor een rustige fietstocht. Trek naar de Vlaamse Ardennen, het Meetjesland, de Leiestreek, het Waasland of Scheldeland en laat je steeds opnieuw verrassen. Elke regio heeft zo z’n eigen troeven.

De Eddy Merckx fietsroute : voor de durvers

Hou je wel van een stevige fietstocht? Trek je beste schoenen aan en ga Eddy Merckx achterna. Starten doe je in Ruien, hier won de wielerheld zijn laatste wedstrijd. Daarna beklim je de 4 hellingen de Oude Kwaremont, de Paterberg, de Hotondberg en de Kluisberg.
Maak je er een wedstrijd van, of doe je het op eigen tempo? Dat kies je zelf.
Waar zitten die durvers? 🙂

West-Vlaanderen

Last but not least: het mooie West-Vlaanderen. Zee, strand, duinen… het zorgt direct voor dat vakantiegevoel. Natuurlijk is deze provincie zoveel meer dan dat: fiets door de zeehaven van Brugge, bezoek de Zwinregio of maak een kindvriendelijke fietstocht in Bredene.

De Westkustfietsroute

Wil je de Westkust ontdekken? Op de fiets is dat nog leuker! Tijdens de Westkustfietsroute fiets je eerst langs de zee in De Panne. Op je weg ontdek je heel wat musea en uitkijktorens, en je eindigt in de mooie stad Veurne. Na deze route heb je een flinke 48,50 kilometer afgelegd.

Zelf je fietsroute plannen? Dat kan uiteraard ook met de routeplanner van Vlaanderen Fietsland .
TV VLAANDEREN wenst je graag veel fietsplezier!