Niet toegelaten om mijn schotelantenne te installeren?

Goed om te weten
6 November 2018 Via

Klein woordje uitleg

Je bent net verhuisd naar een nieuw appartement of een nieuw huis en wenst graag te genieten van je tv-abonnement van TV VLAANDEREN. Maar je nieuwe huisbaas verbiedt het je om je schotelantenne te installeren?

Wat nu? Heeft hij gelijk? We leggen het je uit!

Zowel je huisbaas als de gemeente kunnen je niet verbieden om een satelliet schotel te installeren. Op Europees niveau werd vastgelegd dat dit deel uitmaakt van het recht op vrije nieuwsgaring. (Artikel 28 en 49 van het verdrag- op het gebied van het gebruik van schotelantennes). Heb je echter toch een huurcontract waarin staat dat je geen schotel mag plaatsen, dan mag je toch nog een schotel plaatsen omdat dat artikel in je huurcontract in strijd is met de Europese wet.

Let op!

Je moet wel rekening houden dat je de esthetiek van het dak zo weinig mogelijk beschadigd. Het plaatsen van een schotelantenne met een maximale diameter van 80 centimeter op hellende daken achter de dakrand of tegen de achtergevel van gebouwen, in de kleur van de gevel of in een neutrale, onopvallende kleur is vrijgesteld van vergunning. Ook op een plat dak hebt je recht om een schotel te installeren van een max. diameter van 120 cm, die niet meer dan 50 cm boven het dak uitsteekt. In je tuin heb je recht om een schotel te plaatsen van max. 150 cm diameter.

In het kort: je huisbaas heeft niet het recht om je te verbieden om een schotel te installeren. Informeer je bij de dienst Stedenbouw van je gemeente voor meer informatie i.v.m. het esthetische niveau.

We wensen je veel kijkplezier met de tv-schotels van TV VLAANDEREN.