De beste series gebaseerd op waargebeurde feiten
Terug naar de blog

De beste series gebaseerd op waargebeurde feiten

16/09/2021 Op tv Zenderaanbod

Een nagelbijtende crimeserie of een romantische serie met een ‘happy end’ wordt nog zoveel beter als je je realiseert dat het verhaal gebaseerd is op waargebeurde feiten. In onze Canal+ Series catalogus vind je trouwens heel wat series die gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal. Benieuwd? We zetten er een aantal voor jou in de kijker.

1.   Dr. Death

Christopher Daniel Duntsch, een voormalig neurochirurg, ging de geschiedenisboeken in als Dr. Death. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf na zijn gruwelijke daden in zijn praktijk voor neurochirurgie. Een dokter die heel wat doden en verminkte personen op zijn geweten heeft, dat is natuurlijk hét ideale verhaal om een serie van te maken.

In de serie Dr. Death maken we kennis met de charmante en getalenteerde dokter en zijn succesvolle praktijk. Dat succes verandert spijtig genoeg al snel in pure horror wanneer de patiënten na simpele ingrepen dood of verminkt de operatiekamer verlaten. Twee collega-artsen, neurochirurg Robert Henderson en vaatchirurg Randall Kirby, willen samen de daden van de dokter openbaar maken.

2.   The Act

Op het eerste zicht lijken Dee Dee en haar dochter Gypsy Rose een fantastische moeder-dochter relatie te hebben. Gypsy Rose zit namelijk in een rolstoel en lijdt aan heel wat aandoeningen zoals spierdystrofie, maar ook leukemie, astma en een verstandelijke beperking. Dee Dee doet er alles aan om het leven van haar dochter zo comfortabel mogelijk te maken.

Tot Gypsy Rose op een dag ontdekt dat ze eigenlijk niet ziek is, maar dat iedere aandoening compleet verzonnen is door haar mama. Dee Dee lijdt aan het syndroom van Münchhausen by proxy, een aandoening waarbij patiënten graag in de spotlights staan en daarom leugens verzinnen om medelijden op te wekken in hun nabije omgeving. Gypsy Rose bedenkt vervolgens een plan om voorgoed aan haar moeder te ontsnappen.

3.   Leavenworth

Leavenworth is gebaseerd op het verhaal van Clint Lorance, een oud-luitenant die een celstraf kreeg van 19 jaar omdat hij in Afghanistan bevelen gaf om enkele mannen op een motorfiets neer te schieten. Uiteindelijk werd dit de dood van twee Afghanen en belandde Clint in de gevangenis.

True crime serie Leavenworth wil vooral de werking van het militaire rechtssysteem onthullen. De grens tussen onschuld en schuld is vaak onduidelijk in tijden van oorlog. Wanneer is iemand schuldig? Dat is uiteindelijk de vraag.

4.   The Great

The Great is geïnspireerd door het verhaal van Catherine The Great, de langst regerende vrouwelijke alleenheerser van Rusland. Alhoewel de serie gebaseerd is op haar leven, is het verhaal niet volledig historisch correct. Filmproducer Tony McNamara wou een alledaagse versie maken en heeft de focus dus vooral op humor gelegd. Historiek en een vleugje humor, dat gaat perfect samen!

Catherine the Great, gespeeld door Elle Fanning, trekt op jonge leeftijd naar Rusland om er te trouwen met Keizer Peter III (Nicholas Hoult). Hij is alleen met zichzelf bezig, terwijl Catherine echte ambities heeft. Zijn ego staat haar ambities in de weg, daarom bedenkt ze een plan om haar man om het leven te brengen en zo de troon op te eisen.

5.   Houdini (miniserie)

De grootste goochelaar aller tijden? Dat moet Houdini geweest zijn. Maar hoe is hij uitgegroeid tot één van de grootste meesterontsnappers van zijn tijd?

De miniserie Houdini bestaat uit 2 afleveringen van elk ongeveer 1 uur en 25 minuten. We maken er kennis met de jonge Ehrich Weiss, die in zijn thuisstad een goochelaar ontmoet. Vanaf dat moment droomt hij zelf van een carrière als goochelaar. In de twee afleveringen zien we hoe hij zich langzaamaan ontpopt tot de man zoals hij tot op de dag van vandaag gekend is: Harry Houdini.

6.   The Tudors

Fan van sensationele schandalen en koninklijke traditie? Dan is The Tudors zeker iets voor jou. De serie is gebaseerd op het verhaal van Hendrik VIII, maar is wel aangevuld met een stuk fictie.

Meedogenloos en gericht op macht, zo kon je Hendrik de Achtste van Engeland het beste omschrijven. Hij regeerde als een echte tiran en zorgde voor de scheiding tussen de Britse Kerk en de Kerk van Rome. Hij staat ook bekend als de man die maar liefst zes keer trouwde, want hij wou koste wat kost een opvolger op de wereld zetten.

7.   Seduced: inside the NxVIM cult

Seduced: Inside the NxIVM Cult volgt het verhaal van India Oxenberg en haar ervaringen met de sekte NxIVM uit New York, die door sekteleider Keith Raniere in de jaren 90 als zelfhulpgroep werd opgericht. Hij kon door zijn seminaries enkele invloedrijke personen rekruteren waardoor zijn macht al snel toenam.

NxVIM was eigenlijk allesbehalve een zelfhulpgroep, het was een dekmantel voor zijn bedrijf waar seksslaven verhandeld werden. India heeft er maar liefst 7 jaar doorgebracht tot ze zelf tot slaaf werd gemaakt. Gelukkig wist ze te ontsnappen. Het is een serie over trauma’s, maar ook over een moeder die haar dochter wil redden.

8.   Confronting a serial killer

Confronting a serial killer is gebaseerd op één van Amerika's meest bekende seriemoordenaars, Sam Little, die maar liefst 93 doden op zijn geweten heeft. Het verhaal speelt zich af over een periode van 35 jaar en in 19 Amerikaanse Staten.

De bestsellerauteur Jillian Lauren gaat op zoek naar de meest donkere geheimen van Sam Little. Ze wil al zijn slachtoffers identificeren en helpt onderzoekers bij het oplossen van een aantal cold-case moorden. Terwijl ze steeds dieper in de wereld van de seriemoordenaar gezogen wordt, ontdekt ze dat het onmogelijk is om deze zieke wereld gescheiden te houden van haar privéleven. Psychologisch gezien is Jillian het laatste slachtoffer van Little, want de duistere geheimen van deze moordenaar hebben een enorme impact op haar leven.

9.   Wrong Man

Wat als je onschuldig bent, en toch naar de gevangenis moet? Wrong Man onderzoekt de onschuld van een aantal gevangenen die beweren dat ze onschuldig zijn. Drie zaken worden opnieuw onderzocht, waarbij een team van experts op zoek gaat naar nieuwe bewijzen. Kunnen ze aantonen dat deze mannen onschuldig zijn?

10.   Manhunt: deadly games

Het zijn de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. Bewakingsagent Richard Jewell vindt een bom in een rugzak en voorkomt zo dat er een aanslag gepleegd wordt. Hij redde het leven van een tiental bezoekers. Heldhaftig zou je denken, maar hij moet kort erna toch zijn onschuld aanvechten omdat hij door de FBI verdacht wordt van deze aanslag.

Is Jewell werkelijk schuldig of loopt de ware moordenaar nog vrij rond en kan hij zijn volgende aanslag plannen?

Al deze series kijk je gratis via de Canal + Series catalogus van TV VLAANDEREN. Via de bibliotheek heb je altijd toegang tot een enorme hoeveelheid entertainment!