Wielerkalender

Wielerkalender World Tour 2018

Goed om te weten
5 april 2018 Via

De Ronde van Vlaanderen ligt net achter ons wat betekent dat het wielerseizoen ondertussen op volle “touren” draait. Verschillende grote races staan nog in het vooruitzicht. Laten we beginnen op 8 april met de “Queen of the Classics”, de geplaveide race Parijs-Roubaix, die ook de “Hell of the North” wordt genoemd. Welke datums je op de kalender best in het rood aanduidt, welke teams opnieuw zijn ingesteld en welke Grand Tour voor de eerste keer buiten Europa begint, vertellen we je hier.

Parijs-Roubaix: het keistrandje

Op 257 kilometer vechten de professionals van de World Tour 2018 voor de geplaveide trofee van Parijs-Roubaix. De eendaagse wedstrijd begint op 8 april om 11 uur. Ongeveer 55 km van de route leidt over kasseien en is meteen de ultieme test voor de wielrenners en hun uitrusting. Of titelverdediger Greg Van Avermaet kan afdwingen tegen profs als Peter Sagan, Tiesj Benoot en Vincenzo Nibali is nog maar de vraag.

Om de zaken in de “hel in het noorden” minder “chaotisch” te maken, heeft de UCI (Union Cycliste International) ook nieuwe voorschriften uitgevaardigd. Vanaf 2018 is het voor wielrenners verboden om door te rijden bij een gesloten overweg van het spoor. Vooral in Parijs-Roubaix geen zeldzaam schouwspel. Een terugblik op de hoogtepunten van 2017 is te vinden in deze video.

Luik-Bastenaken-Luik: steile voorjaarsfinale

De klassieke heuvel van de lente is een van de zwaarste tochten van het seizoen. Op 258 kilometer fietsen de profs tegen elf afmattende beklimmingen voordat ze de laatste heuvel op de 1,5 kilometer van de finish verwachten. Je kan enkel maar speculeren over het aantal dat op 21 april de eindsprint haalt. Alejandro Valverde zou zeker mogen winnen. Het zou niet alleen de vijfde keer zijn dat Valverde besloot om de klassieker te winnen, maar een overwinning zou hem ook op de kaart zetten met de recordhouder van Luik-Bastenaken-Luik en fietslegende Eddy Merckx. Het zou ook een prachtig verjaardagscadeau zijn – een dag na de race wordt Valverde 38 jaar.

Giro d’Italia: Jeruzalem – Rome

Voor het eerst in de geschiedenis van het wielrennen begint een van de drie grote rondreizen buiten Europa: de Italiaanse Tour Giro d’Italia start op 4 mei in Jeruzalem en eindigt op 27 mei in Rome. De verbinding tussen de twee religieuze centra heeft ook een politieke kantje. De Israëlische premier Netanyahu heeft paus Franciscus officieel uitgenodigd naar Jeruzalem om de Giro d’Italia te lanceren. Of Francis de opening van het 23-daagse grote sportevenement zal bijwonen, is nog niet zeker.

Tour de France: van het eiland tot Parijs

Van 7 juli tot 29 juli volgt de race van de races, het grootste wielerevenement van het jaar: de Tour de France. Stofparcours, sprints, kasseien, bergroutes, 65 avontuurlijke kilometers door de Pyreneeën en tenslotte de grote finale langs de Champs Élysée in Parijs. Het begint dit jaar op het kleine eiland Noirmoutier in het westen van Frankrijk, aan de monding van de Loire. De exacte route in één oogopslag is te vinden in deze video.

Vuelta a España: Malaga – Madrid

De cirkel van grote rondleidingen sluit de alpine-gedomineerde route van de Vuelta a España tussen 25 augustus en 16 september. Vanaf de Andalusische kustplaats Malaga gaat het naar Madrid. Je kan de exacte route plus hoogteprofiel van de afzonderlijke etappes hier vinden , alle hoogtepunten van de Ronde van Spanje 2017 zijn te vinden op de officiële Vuelta a España website.

Na de laatste Grand Tour staat de “Falling Leaves Race”, de Lombardije Tour op 13 oktober, op ons te wachten in de herfst. Titelverdediger is Vincenzo Nibali. Je herinnert je vast nog wel zijn onbetwiste overwinning in 2017, bekijk hier opnieuw de hoogtepunten en de eindsprint!

Teams en transfers

Geen enkel team was in 2017 zo sterk als Team Sky met de winnaar van de Tour de France, Chris Fromme. Nu heeft Mikel Landa Sky verlaten en Movistar aangenomen bij de Spaanse competitie. Daarnaast heeft het Duitse sprintgenie Marcel Kittel, voorheen Quick Step Floors, een tweejarig contract getekend met Katusha Alpecin.

Het team VAE Emiraten heeft een enorme upgrade gekregen: naast de 2014 San Remo-winnaar in Milaan, vieren ook Alexander Kristoff, Fabio Aru, de Vuelta a España-winnaar van 2015, en de Ier Daniel Martin de Emirates. Die laatste won al in het verleden Luik-Bastenaken-Luik en de Lombardije Tour.

Nieuwe voorschriften

In totaal starten 20 professionals minder dit seizoen van de Worldtour. Dit is vooral te wijden aan de belangrijkste regelwijziging die de UCI voorschrijft. De raceteams moesten hun teams voor de Grand Tours inkorten tot acht leden, voor alle andere races tot zeven. Het idee erachter is dat individuele teams minder controle over de races kunnen hebben.

Een van de veel kleinere innovaties van de UCI mag niet onvermeld blijven: vanaf dit seizoen zijn opblaasbare elementen verboden. Het dramatische incident tijdens de Tour de France 2016 heeft de UCI de tijd gegeven om na te denken. De banner ter hoogte van één kilometer stortte toen neer op Adam Yates. Hier is de scène opnieuw als herinnering. Trackelementen van dit type kunnen nu alleen nog worden gebruikt als start- en bestemmingspunt en als weergave van de laatste kilometer.

Uiteraard kan je alle wedstrijden live volgen met Nederlandstalige commentaar bij Eurosport 1 HD op nummer 81 met Basic en Basic+. Ook via Live TV kan je de wedstrijden integraal volgen op je smartphone, tablet en laptop.