De beste documentaires voor een leerrijke avond 
Terug naar de blog

De beste documentaires voor een leerrijke avond 

19/10/2022 Films & Series Goed om te weten

Van fascinerend tot luguber of adembenemend: documentaires heb je in alle genres. Kijk je graag naar spectaculaire natuurdocumentaires, of wil je graag iets bijleren over een persoon die een prominente rol speelde in de geschiedenis? In de TV VLAANDEREN Bibliotheek vind je een ruime selectie documentaires voor een leerrijke avond. Nieuw in de Bibliotheek 

The BMF Documentary: Blowing Money (seizoen 1) 

Er was al een LIONSGATE+-serie over BMF, maar nu werd er ook een documentaire over gemaakt. Demetrius 'Big Meech' Flenory en Terry 'Southwest T' zijn twee broers die opgroeiden in de arme buurten van Detroit. Maar hoe groeiden ze uit tot één van de machtigste criminele families in de VS? De documentaire focust op de opkomst van de familie Flenory door middel van verhalen van medewerkers en insiders. 

Nieuw vanaf 23/10 in je + Aanbod. Elke zondag ontdek je 1 nieuwe aflevering. 

Documentaires over een waargebeurd verhaal 

Bepaalde verhalen lijken te bizar om waar te zijn, waardoor ze de perfecte basis vormen voor een sterke documentaire. 

Dr.Death 

Je kent hem misschien onder zijn echte naam Christopher Daniel Duntsch, maar deze dokter ging ook de geschiedenisboeken in als Dr. death. In zijn eigen praktijk voor neurochirurgie verlieten namelijk heel wat patiënten de operatiekamer verminkt of dood, zelfs na simpele ingrepen. Twee collega-artsen beschuldigden Christopher ervan dat hij dit opzettelijk deed. De dokter werd uiteindelijk tot levenslang veroordeeld voor zijn gruwelijke daden. Seduced: Inside the NxIVM Cult

Heb je al ooit van de sekte NxIVM uit New York gehoord? In de jaren 90 werd deze groep opgericht door sekteleider Keith Raniere. Hij omschreef het als een zelfhulpgroep, terwijl het in feite een dekmantel was voor de handel in seksslaven. India Oxenberg was lid van de groep, tot ze zelf slaaf werd. Uiteindelijk wist ze te ontsnappen en wil ze haar verhaal delen via deze documentaire. 

Wrong Man

Dat de verkeerde man of vrouw wordt opgesloten, dat gebeurt spijtig genoeg wel vaker. In de documentaire Wrong Man volgen we enkele gevangenen die beweren dat ze onschuldig zijn. Het is aan een team van experts om voldoende bewijsmateriaal te verzamelen, om hun onschuld aan te tonen. 

Leavenworth

De documentaire Leavenworth focust op het verhaal van Clint Lorance, een voormalig luitenant die maar liefst 19 jaar gevangenisstraf kreeg nadat hij het bevel gaf om mannen neer te schieten in Afghanistan. De bedoeling van de documentaire is de lijn aantonen tussen schuld en onschuld, want die lijn is echt flinterdun. Hoe bepaal je namelijk dat iemand schuldig is? Natuurdocumentaires die blijven verbazen 

Pridelands Wilderness Reborn 

Een Australische familie heeft één grote droom: het restaureren van een oude boerderij in Zuid-Afrika. De omgeving is er volledig overwoekerd, maar ze willen er een groot paradijs van maken waar de dieren zich volledig thuis voelen. Het is hard werken, maar ze werken wel voor een wondermooi doel! Volg hun avonturen in de documentaire Pridelands Wilderness Reborn. 

Big Cats 

De katachtigen behoren tot de belangrijkste roofdieren van onze planeet. Ze zien er spectaculair uit, maar tonen ook absoluut geen genade wanneer ze hun prooi te pakken hebben! Van leeuwen tot cheeta’s: in Big Cats maak je kennis met deze krachtige dieren. 

Natural Disasters 

De natuur kan wondermooi zijn, maar ook o zo hard. In de documentaire Natural Disasters komt alles aan bod: van aardbevingen tot hevige branden, vulkaanuitbarstingen en tornado’s. De grootste natuurrampen ooit worden in kaart gebracht. 
Wil je bijleren over de geschiedenis? 

Historische documentaires zijn de perfecte basis voor een leerrijke tv-avond. Wereldoorlog II, 9/11, de tijd van de vikingen,... Waar wil jij meer over leren? 

Vikings 

Heb je vikings altijd al fascinerend gevonden? In Vikings ontdek je welke invloed ze hadden op het continent. Van de scheepsbouw tot het systeem van belastingen, of zelfs de taal: hun invloed is overal voelbaar. Het waren dus zeker niet alleen maar vechtersbazen. ;-) 

Narco Wars 

De Latijns-Amerikaanse drugsoorlogen vormen al decennia lang een groot probleem. In de jaren 70 en 80 richtte een klein groepje criminelen het Medellin Cartel op, wat uitgroeide tot een van de meest gevaarlijke misdaadorganisaties. Ook de vraag naar marihuana nam ontzettend toe in die periode, waardoor er steeds meer smokkeloperaties kwamen. In Narco Wars leer je meer over deze drugsoorlogen en spilfiguren zoals Pablo Escobar. 


Kijk al deze documentaires via de TV VLAANDEREN Bibliotheek 

Wist je al dat je via APP TV Basic en APP TV Plus 30 dagen gratis naar de volledige Bibliotheek boordevol films, series en docu’s kijkt? Kies hier je abonnement en start met kijken. Welke documentaires zet jij op de must-see list, voor je leerrijke avond?