Gaslit: de onvertelde kant van het Watergate-schandaal 
Terug naar de blog

Gaslit: de onvertelde kant van het Watergate-schandaal 

19/04/2022 Films & Series Goed om te weten

Het Watergate-Schandaal uit de jaren 70 blijft tot op heden een van de grootste politieke schandalen uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het zorgde uiteindelijk voor het aftreden van president Nixon, die de gebeurtenissen zonder enig succes in de doofpot probeerde te stoppen. Alhoewel de feiten wereldwijd gekend zijn, zijn er meerdere kanten aan ieder verhaal. De serie Gaslit (2022) brengt daarom een moderne kijk op het schandaal en focust op onvertelde verhalen van vergeten personen, die een prominente rol speelden. Met grote namen zoals Julia Roberts en Sean Penn in de hoofdrollen, zijn de verwachtingen alvast torenhoog. 

Martha Mitchell’s rol als klokkenluider 

De centrale rol in de serie? Die is weggelegd voor Martha Mitchell, gespeeld door Julia Roberts. Zij was de echtgenote van John Mitchell (vertolkt door Sean Penn), die jarenlang de trouwe procureur-generaal van Nixon was. 

Martha mocht dan wel partijlid zijn, als sterke, geëmancipeerde vrouw bracht zij als eerste het schandaal, waarin Nixon betrokken was, aan het licht. Tot grote frustratie van Nixon en zijn partij, die er vervolgens alles aan deden om Martha het zwijgen op te leggen. Ze verklaarden haar gek en hysterisch. 

Vandaar ook de titel Gaslit, wat verwijst naar gaslighting: een vorm van manipulatie waarbij verwarring wordt gezaaid. Als een belangrijk persoon iets vol overtuiging vertelt, wordt het steeds moeilijker om je eigen kijk op de realiteit te behouden. Martha werd afgeschilderd als hysterische vrouw, waardoor buitenstaanders en aanhangers van Nixon dit als waarheid aannamen. Al kreeg ze ook steun van een grote groep mensen, die haar gelukkig wel geloofden. 

John Mitchell stond vervolgens ook voor een moeilijke keuze: loyaal blijven aan de president, of toch voor de liefde van zijn leven kiezen? 

Herstel van reputatie 

Het gebeurde wel vaker dat de reputatie van belangrijke vrouwen in de geschiedenis onterecht werd geschaad. In de serie Gaslit krijgt Martha eindelijk het respect dat ze verdient. Ze zette haar reputatie op het spel om het schandaal aan het licht te brengen, en was hierdoor een van de belangrijkste figuren binnen het Watergate-tijdperk. Dit is best uniek in een tijd waar kabinetsvrouwen vooral werden gezien en niet gehoord. Dat was buiten Martha gerekend, die bekend stond als ‘Martha the Mouth’ of ‘the Mouth of the South’. Ze was dan ook een graag geziene gast in verschillende talkshows. 

Een sterke cast en productie 

Julia Roberts en Sean Penn vertolken de hoofdrollen, maar de cast kent nog een aantal grote namen. Dan Stevens (bekend van Legion en Beauty and the Beast) speelt John Dean, een raadsman van The White House. Betty Gilpin, die je waarschijnlijk wel kent van The Hunt en A Dog’s Journey, vertolkt de rol van Mo Dean, de vrouw van John. Patton Oswalt (The King of Queens) neemt de rol van Chuck Colson op zich, de adviseur van Nixon. 

Niet alleen de cast is sterk, ook de productie mag er zijn. Regisseur Matt Ross ken je ongetwijfeld van Captain Fantastic en 28 Hotels Rooms. Voor zijn werk mocht hij al 9 awards en 13 nominaties in ontvangst nemen. Hij werd bijgestaan door Robbie Pickering, Chad Hamilton en Sam Esmail, die alle drie meewerkten aan de populaire serie Mr.Robot. Ook zij hebben reeds verschillende awards en nominaties op hun naam staan. 

Kijk Gaslit via de Bibliotheek van TV VLAANDEREN

Zin in deze politieke thriller? Gaslit ontdek je vanaf 24 april in de Bibliotheek. 

De Bibliotheek van TV VLAANDEREN bevat de beste nieuwkomers, en de echte blockbusters. Iedere maand komen er nieuwe films en series bij, zodat jij altijd van nieuw entertainment geniet. Wil je direct starten met kijken? Via APP TV (tv via internet) kijk je in slechts een aantal minuten naar de serie. Maak je account aan en kies het abonnement dat het beste bij je past via deze link.