Normal people: prille jeugdliefde in al haar complexiteit
Terug naar de blog

Normal people: prille jeugdliefde in al haar complexiteit

20/01/2022 Zenderaanbod

Herinner jij jouw eerste prille jeugdliefde nog? Als tiener ben je jezelf volop aan het ontdekken, en dat maakt die eerste liefde nog zoveel complexer. De serie Normal People is gebaseerd op de gelijknamige roman van Sally Rooney en werd een echte hit in de UK. We volgen er het chaotische liefdesleven van Connell Waldron (Paul Mescal) en Marianne Sheridan (Daisy Edgar-Jones), twee tieners met verschillende sociale achtergronden. Hij is de populairste sporter op school en zij is het rijke buitenbeentje. Ze zijn zo verschillend, maar weten elkaar op een bepaalde manier toch steeds terug te vinden.

Een blijvende aantrekkingskracht

Wanneer Connell zijn moeder gaat ophalen, die bij de familie van Marianne kuist, gebeurt er iets onverwachts: Marianne en Connell worden verliefd. Het is de start van hun turbulente relatie. Connell wil zijn relatie liever geheim houden, uit angst voor de reacties van anderen. Dat zorgt uiteindelijk voor het einde van hun romance.

Een jaar later komen ze elkaar weer tegen op het Trinity College in Dublin, want ze studeren beiden verder aan dezelfde universiteit. Al snel blijkt dat het intens verlangen naar elkaar nooit echt is verdwenen. Wint de liefde, of blijven hun verschillen hen uit elkaar drijven?

Zo puur en echt

Als we Normal People in slechts enkele woorden mogen omschrijven, dan is dat ‘puur en echt’. Rooney schreef zelf mee aan het scenario van de serie en je merkt dat de authenticiteit van het boek perfect vertaald werd naar de verfilming. Verwacht je niet aan overgeromantiseerde scènes, maar aan stuntelige, hartstochtige en ook hartverscheurende momenten. De titel zegt het zelf, het is een relatie tussen twee normale mensen. Die eerste tienerliefde is vaak onwennig, bizar en tegelijkertijd o zo fantastisch.

Normal People is een liefdesverhaal van alle tijden en niet alleen voor de millennials van nu. Het verhaal blijft herkenbaar, wat je leeftijd ook is. Het is niet de zoveelste klassieke high school drama met de typische personages. Diepgang en authenticiteit staan steeds centraal.

Intimiteit en eerlijke seksscènes

Een journalist van The Sun heeft het uitgerekend: het eerste seizoen bevat maar liefst 41 minuten aan seksscènes. Op zich is dat niets speciaal, maar voor de zender BBC is dit wel gedurfd. Ook daar is diezelfde authenticiteit altijd voelbaar.

Jongeren hebben vaak een onrealistisch beeld van seks. Nee, het is niet alleen maar dé perfectie. Sterker nog, die eerste keer is vaak stuntelig en zit bij velen vol gênante momenten. De serie draait dan ook niet om de seks, maar om de emotionele band die de twee hebben tijdens hun vrijpartij. Je ziet Marianne echt openbloeien naarmate ze zichzelf en Connell beter leert kennen. Het is een ode aan de liefde, in al haar facetten.

De serie viel in de prijzen

Een sterk verhaal vraagt om ijzersterke acteerprestaties. Mescal mocht voor zijn rol als

Connell een Bafta in ontvangst nemen. Het is een kunst om een personage net zo timide als sterk te laten ogen. Het acteertalent van Daisy Edgar-Jones is de experts en het publiek ook niet ontgaan. Zij werd maar liefst 8 keer genomineerd voor haar rol als Marianne. In totaal werd Normal People 48 keer genomineerd, waarvan de serie uiteindelijk 17 awards gewonnen heeft. Een knappe prestatie!

Ook de pers is fan

Humo vindt de serie net zo hartverscheurend als het boek. VPRO-Gids schrijft het volgende: “Het is het zonder twijfel het mooiste en rauwste liefdesdrama van 2020. Het is net zo’n sensatie als het gelijknamige boek van de Ierse Sally Rooney waarop het is gebaseerd.” Volgens The Washington Post is het een liefdesverhaal dat zo dicht bij the real deal komt, dat een kijker net zo verliefd wordt als de lovers zelf. Het is één van de beste tv-series die ze tot nu toe gezien hebben. De pers is het erover eens: deze serie moet je gezien hebben.

De score van onze TV VLAANDEREN-redactie?

Uiteraard wordt iedere nieuwe serie en film ook door onze redactie bekeken. We geven je graag onze eerlijke mening en score. Normal People krijgt van ons een mooie 8,25/10, voor de sublieme acteerprestaties en de manier waarop alles in beeld wordt gebracht. Op IMDb krijgt de serie een 8,5/10 en experts op het ratingplatform Rotten Tomatoes geven maar liefst een 9,1/10. We kunnen dus wel stellen dat de meningen hetzelfde zijn.

Hoe kan het ook anders: de sterke dialogen, de close-ups en gedurfde scènes... De authenticiteit voel je van het begin tot het einde!

Kijk Normal People via TV VLAANDEREN

Deze hitserie kijk je via de bibliotheek van TV VLAANDEREN. De bibliotheek boordevol topfilms en series is standaard inbegrepen voor APP TV Basic, APP TV Plus, Basic en Basic+.

Wil je Normal People kijken? Je kan de serie binnen enkele minuten volgen wanneer je een APP TV-abonnement afsluit. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een internetverbinding en je kan direct starten met kijken.