29 juli is het Wereld Tijgerdag: enkele weetjes op een rijtje 
Terug naar de blog

29 juli is het Wereld Tijgerdag: enkele weetjes op een rijtje 

27/07/2023 Goed om te weten Zenderaanbod

29 juli is het Wereld Tijgerdag, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de bescherming van deze katachtigen. En dat is broodnodig, want wist je dat het aantal wilde tijgers sinds het begin van de vorige eeuw met meer dan 95% is afgenomen? (Cijfers van het WWF). Dat komt door stroperij, maar ook door het kappen van bossen waardoor er nog zo’n 5% van hun leefgebied is overgebleven. Daarom zetten we vandaag graag enkele weetjes op een rijtje. 

1.De tijger is de grootste katachtige ter wereld

De tijger krijgt niet voor niets de bijnaam van ‘king of the jungle’. Dat heeft hij te danken aan zijn lengte, gewicht, maar ook zijn levensgevaarlijke klauwen. De strepen op het hoofd worden door de Chinezen ook bekeken als het teken ‘Wang’, wat koning betekent. 

2. Grote katachtigen behouden een goed evenwicht binnen de voedselketen

Tijgers en ook andere grote katachtigen staan helemaal bovenaan de voedselketen. Ze houden op die manier ook het evenwicht in stand, want ze voeden zich met kleinere dieren binnen deze keten. Wanneer deze diersoort bedreigd is, kan dit ervoor zorgen dat andere kuddes te groot worden en er overbegrazing ontstaat. 

3. In sommige landen is de populatie hersteld

In tijgerlanden neemt het aantal wilde tijgers af, maar in bepaalde gebieden hebben ze dankzij de juiste interventies wel de tijgerpopulaties hersteld. Dit doen ze door aaneengesloten leefgebieden te creëren en bescherming te bieden tegen stroperij. 

4. Het totaal aantal wilde tijgers wordt geschat op 3900 

In bepaalde landen zijn de tijgers al volledig uitgestorven, en het totaal wordt nu geschat op 3900 wilde tijgers. Een laag aantal, waardoor bescherming echt noodzakelijk is. Volg natuurdocumentaires op Love Nature via TV VLAANDEREN

Wil je graag meer leren over onze wondermooie natuur en dieren? Via Love Nature volg je de beste en leerrijke natuurdocumentaires met adembenemend beeldmateriaal. Dankzij APP TV Basic en APP TV Plus van TV VLAANDEREN kijk je de eerste 30 dagen volledig gratis. Ideaal als je graag eerst eens wil testen. 

Waar wacht je nog op? Maak hier je account aan en start direct met kijken.