De laatste speeldag van de Pro League en de Play-offs
Terug naar de blog

De laatste speeldag van de Pro League en de Play-offs zijn in zicht 

20/04/2023 Goed om te weten Op tv

De laatste speeldag van de Pro League komt eraan. De 34ste speeldag, op zaterdag 22 en zondag 23 april, is nog allesbepalend voor het verdere verloop van de play-offs. Er wordt namelijk nog een degradant aangewezen en er wordt ook bepaald welke ploegen een ticket krijgen voor de Europe en Champions’ Play-offs.  Wil je graag een overzicht van de komende matchen? Wij zetten alle belangrijke informatie op een rijtje. 

De laatste speeldag: de kalender 

Seraing Utd - Westerlo (22/4 I 18u15) 

Anderlecht - Mechelen (23/4 I 18u30)

Kortrijk - Union  (23/4 I 18u30)

Club Brugge - Eupen  (23/4 I 18u30)

Charleroi - Genk  (23/4 I 18u30)

STVV - Antwerp   (23/4 I 13u30)

OHL- Standard  (23/4 I 18u30)

Zulte- Waregem - Cercle  (23/4 I 18u30)

Gent - Oostende  (23/4 I 18u30)

Opvallend: twee matchen worden op andere tijdstippen gespeeld. Normaal gezien vinden al de wedstrijden op hetzelfde tijdstip plaats, om competitievervalsing tegen te gaan. Alle matchen vinden zondag 23 april plaats om 18u30, terwijl Seraing de wedstrijd tegen Westerlo op zaterdag speelt. Deze match is zonder sportieve inzet, aangezien Seraing al zeker is van degradatie en Westerlo al een ticket heeft voor de Europe Play-offs. Ook van STVV en Antwerp ligt de eindpositie in het klassement al vast. 

Wat zijn de Play-offs? 

Geen voetbalkenner, maar wil je toch graag weten hoe de play-offs juist in z’n werk gaan? We geven je graag een overzicht. 

Er zijn twee verschillende soorten Play-offs: de Champions’ Play-offs en de Europe Play-offs. 

  1. De top vier clubs uit de Pro League strijden om de titel in de Champions’ Play-offs. Hierbij worden de punten na de reguliere competitie gehalveerd. Daarnaast spelen de vier ploegen telkens twee keer tegen elkaar. 
  2. De clubs die de vijfde tot achtste positie innemen op het klassement, spelen de Europe Play-offs. 

Het is de winnaar van de Champions’ Play-offs die zich officieel landskampioen mag noemen. Benieuwd wie dit seizoen die felbegeerde titel mee naar huis neemt. 

Stand van zaken op dit moment 

Antwerp heeft dus al een ticket voor de Champions’ Play-offs te pakken, en ook Genk en Union zijn zeker van hun plek. Enkel de vierde plek is nog niet zeker, het belooft dus nog een strijd te worden komend weekend. Club Brugge speelde het afgelopen weekend tegen Westerlo (0-0), Standard won van Charleroi (3-1) en Gent speelde 1-1 tegen KV Mechelen. Zowel Club Brugge als Gent staan hiermee op 56 punten, terwijl Gent op dit moment wel een beter doelsaldo heeft en voorlopig de vierde plek inneemt.  Ze mogen zich dus gelukkig prijzen dat Club Brugge niet kon scoren tegen Westerlo. 

Onze landskampioen van vorig jaar 

Landskampioen Club Brugge haalde vorig jaar over 40 wedstrijden de meeste punten van alle kampioenen sinds 2010. Waarschijnlijk zullen ze dit jaar die fantastische prestaties niet verder kunnen zetten. 

Voor de start van dit voetbalseizoen dachten kenners dat titelverdediger Club Brugge moeilijk te kloppen zou zijn. Maar voorlopig lijkt het dat Blauw-Zwart zelfs niet zal deelnemen aan de Champions’ Play-offs. 

ABC NEWS houdt jaarlijks statistieken bij van de belangrijkste voetbalcompetities. Uit hun cijfers blijkt dat Genk op dit moment dé grote favoriet is en volgens de meesten ook de grootste kanshebber. Union neemt de tweede plek in, gevolgd door Antwerp. 

Wat is jouw pronostiek? 
Volg de Play-offs live via TV VLAANDEREN

Via APP TV heb je enkel een internetverbinding nodig en kijk je via al jouw schermen: je laptop, tv, smartphone of tablet. Dat zowel thuis, als op verplaatsing!  Wil je APP TV Basic of APP TV Plus eerst eens uittesten? De eerste 30 dagen kijk je gratis.