Festival de Cannes 2023
Terug naar de blog

Festival de Cannes 2023: alles wat je moet weten over het filmfestival

16/05/2023 Goed om te weten

Van 16 mei tot 27 mei is het opnieuw zover: dan rollen ze in Cannes de rode loper uit voor heel wat acteurs en celebs die de uitreiking van de belangrijkste film-awards bijwonen. Het zijn dagen vol glitter en glamour waar de mooiste outfits getoond worden. Benieuwd wat je van dit jaar mag verwachten? We maakten een lijst van alles wat je moet weten over Festival de Cannes 2023.

Van bekende namen tot opkomend talent

Wat het Festival de Cannes zo bijzonder maakt? In vergelijking met andere belangrijke evenementen, is er hier zowel ruimte voor bekende namen als voor opkomend talent. Van nieuw acteertalent tot opkomende producenten: iedereen krijgt hier de kans om zijn of haar werk te tonen.

Er is dit jaar ook heel wat oog voor inclusiviteit. Met maar liefst 6 films van vrouwelijke producenten, is het hét jaar van vrouwelijke kracht. Bovendien worden ook voor het eerst films van landen zoals Iran, Senegal en Mongolië voorgesteld.

Filmpremières die we zeker niet willen missen

De grote opener van deze editie? Jeanne du Barry, een historisch kostuumdrama over de maîtresse van de laatste Franse koning Lodewijk XV. Regisseur Maïwenn neemt de hoofdrol op zich, met Johnny Depp als haar tegenspeler. Dit is ook meteen Johnny Depp’s grote comeback.

Ook een opvallende titel is Monster van Hirokazu Kore-eda. Hij won ooit al een Gouden Palm voor zijn film Shoplifters, en keert nu eindelijk terug naar Cannes. Monster volgt een moeder die merkt dat er iets mis is met haar zoontje. Ze ontdekt dat de schuld bij een van zijn leerkrachten ligt. Alleen blijkt er meer aan de hand te zijn, en komt de waarheid stilaan naar boven.

We kijken ook uit naar Killers of the Flower Moon, Martin Scorsese’s verfilming van David Granns boek. We keren hiervoor naar een Indiaanse gemeenschap uit de jaren twintig, waar leden op mysterieuze wijze vermoord worden. De hoofdrol is weggelegd voor Leonardo DiCaprio, en hij wordt vergezeld door andere toppers zoals John Lithgow, Lily Gladstone, Robert De Niro en Oscarwinnaar Brendan Fraser. Niet de minste namen dus!

Daarnaast haalden onder andere de volgende films de selectie: Asteroid City van Wes Anderson, The Zone of Interest van Jonathan Glazer, de vijfde Indiana Jones- film en May December van Todd Haynes. Ook onze Belgische langspeelfilm Augure van Baloji maakt kans op een felbegeerde prijs.

De planning van de komende twee weken

Naast de verschillende filmpremières, worden ook heel wat awards uitgereikt in verscheidene categorieën.

• Donderdag 25 mei vinden de La Cinef-awards plaats in het Buñuel Theater. Deze awards zijn er speciaal voor inzendingen van filmscholen wereldwijd.

• Op vrijdag 26 mei vindt de uitreiking van de Un Certain Regard- prijs plaats in het Debussy Theater. Deze categorie werd in 1998 in het leven geroepen om jong talent een podium te bieden.

• Zaterdag 27 mei vindt de slotceremonie plaats, na 11 dagen festival. Dit is hét moment waarop de jury de verscheidene awards uitreikt. De meest prestigieuze prijs is de Palme d’Or (gouden palm), waarbij 21 films strijden om de titel.

Volg live via TV VLAANDEREN

Wil je de slotceremonie graag live volgen? Die wordt op zaterdag 27 mei live uitgezonden op France 2. Als je graag elke dag een samenvatting krijgt van de dag, dan kan je dagelijks op France 4 de belangrijkste momenten volgen.

Via APP TV Plus heb je enkel een internetverbinding nodig en kan je direct starten met kijken. Wist je trouwens dat de eerste 30 dagen gratis zijn? Zo heb je uitgebreid de tijd om jouw abonnement te testen.

Kijk jij samen met ons uit naar Festival de Cannes?