Hoe kan je thuiswerken aangenamer maken? 
Terug naar de blog

Hoe kan je thuiswerken aangenamer maken? 

16/02/2022 Goed om te weten

Thuiswerken, dat klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Geen lange files, langer uitslapen voor je aan de drukke werkdag begint en ‘s middags eten waar je zin in hebt… Het zijn enkele belangrijke voordelen. Toch kan thuiswerken na een tijdje een sleur worden. Je mist contact met de collega’s op het werk en brengt heel wat uren tussen dezelfde muren door. We geven je daarom graag 8 tips om het thuiswerken aangenamer en comfortabeler te maken! 

1. Start je dag met een rustige routine 

Direct je mails lezen als je het bed uitstapt, dat zorgt enkel voor een extra dosis stress. Nu je toch van thuis uit werkt, kan je even goed de tijd nemen om je dag rustig te starten. Maak tijd voor een ochtendwandeling of geniet van een lekker ontbijt. Zo’n ontspannen start van je dag zorgt voor meer productiviteit! 

2. Zorg voor een aparte werkplek 

De balans tussen privé en werk is voor velen zoek. In de woonkamer of keuken werken aan tafel, dat is dus niet het beste idee, want het zorgt voor de nodige afleiding. 

Als je een aparte werkruimte hebt, kan je veel geconcentreerde werken. Je werkdag wordt op die manier ook een stuk productiever, en jij denkt niet steeds aan je werk wanneer je in de woonkamer of keuken bent. ;-) 

Heb je geen aparte ruimte? Zorg er dan voor dat je werkplek wat gescheiden is van de rest. Met een kamerscherm of een grote kast creëer je aparte hoeken, waardoor de scheiding tussen privé en werk duidelijk is.  

3. Een tijdelijke verandering biedt inspiratie

Geen inspiratie? Soms voel je het gewoon even niet meer. Dan kan een verandering van setting wonderen doen! Telewerken kan namelijk perfect op verplaatsing. Ben jij je home office beu? Boek een afgelegen huisje in een bos, aan de kust of een andere plek die jou inspireert. Via www.ardennes-etape.be vind je bijvoorbeeld de meest gezellige vakantiehuizen in de Ardennen. Inspiratie gegarandeerd! 

4. Noise reduction schakelt hinderlijk geluid uit

Zit je samen met de kids in quarantaine, of moet je partner ook van thuis uit werken? Hinderlijk geluid verstoort je concentratievermogen. Gelukkig bestaat er zoiets als noise reduction! De nieuwste hoofdtelefoons of oortjes hebben deze functie al. Wanneer je ruisonderdrukking gebruikt, hoor je amper iets van de storende geluiden in jouw omgeving. Combineer dit met een rustige werk-playlist, en je bent klaar voor een productieve dag! 

5. Richt je werkplek in zoals op kantoor 

Je thuiskantoor verdient net zoveel comfort als je werkplek op kantoor. Investeer in een ergonomische stoel en kijk eventueel voor een extra monitor, zodat je niet steeds op het kleine scherm van je laptop moet kijken. Werk je toch enkel via je laptop of computer? Kijk dan eens voor een laptophouder, om de perfecte kijkhoogte en zithouding te creëren. Weg migraine en nekpijn! 

6. Je werkdag eindigt ook hier op tijd 

Die stapel papieren op je bureau of dat ene mailtje dat nog na de kantooruren binnenkomt, die kan je ook de dag erna bekijken. Het is heel verleidelijk om na je uren tijd door te brengen achter de laptop, maar een goede work-life balance blijft belangrijk. 

Een tip: start met de moeilijke taken en bouw af. Zo kan je je op het einde van je werkdag met simpele dingen bezighouden, en is het een stuk makkelijker om je werk binnen de werkuren te beëindigen. 

7. Plan duidelijke pauzes in 

8 uren aan een stuk achter een scherm doorbrengen, dat is geen goed idee. Ook wanneer je van thuis uit werkt verdien je die broodnodige pauzes, want die zorgen ervoor dat je veel productiever bent. Plan bijvoorbeeld een virtuele koffiedate met je collega’s, trek het bos in of neem een kwartiertje de tijd om enkele pagina’s te lezen uit het boek dat je al zo lang wou lezen.

Nog een tip: er bestaan heel wat apps voor mindfulness, zoals Headspace en Calm. Die zorgen ervoor dat je in de dagelijkse drukte tijd vindt om helemaal tot rust te komen. 

8. Sluit je dag af met ontspanning 

De boog moet niet altijd gespannen staan. Nestel je in je favoriete hoek van de zetel en kijk de beste films en series via de TV VLAANDEREN Bibliotheek. 

Wat denk je van crimeserie zoals Power Book IV: Force? Of geef je de voorkeur aan romantische films zoals Mamma Mia! en Laws of Attraction? In de bibliotheek filter je makkelijk op het genre. Voor iedere ‘mood’ een film of serie! 

Met deze tips maak je het beste van het thuiswerken!