Internationale Dag Van het Bier (4/08): ontdek onze Belgische topbieren
Terug naar de blog

Internationale Dag Van het Bier (4/08): ontdek onze Belgische topbieren

31/07/2023 Goed om te weten

België staat wereldwijd bekend om haar fantastische bieren, en daar zijn we uiteraard heel fier op. Laat het 4 augustus ook net Internationale Bierdag zijn, hét moment om enkele Belgische topbieren in de kijker te zetten. Benieuwd naar onze favorieten? We verzamelden enkele originele bieren uit ons bierland. Maak alvast plaats in de koelkast, zodat je na het lezen een voorraad ijskoude biertjes kan indoen. Schol! 

Welke soorten bier zijn er juist?

Voor diegenen die eerst nog graag een lesje in bieren krijgen, zetten we enkele verschillende soorten Belgische bieren op een rijtje. 

Abdijbier 

Hoe bier ontstaan is? Daarvoor moeten we terug naar de middeleeuwen. Het waren de monniken die lang geleden in de verschillende abdijen gestart zijn met het brouwen van bier. Zo is abdijbier ontstaan: bier dat gebrouwen wordt volgens eeuwenoude tradities. 

Ondertussen is er al een fantastisch assortiment abdijbieren, met heel wat verschillen in smaak en kleur. Enkele bekende abdijbieren zijn Orval, Rochefort en Westvleteren. 

Trappistenbier

Een trappist wordt vaak bekeken als de crème de la crème wanneer het op Belgische bieren aankomt. Het is altijd een abdijbier, maar niet elk abdijbier is een trappist. Enkel bieren die door de monniken van de orde der cisterciënzers worden gebrouwen, mogen het keurmerk van trappist gebruiken. Bekende trappistenbieren zijn Westmalle, Orval, Achel, Chimay, Rochefort en Westvleteren. Lambiek en Geuze

Ken je Geuze en Lambiek al?  Lambiek is een van de oudste Belgische bierstijlen met een aantal kenmerken: het wordt gebrouwen met gerst, tarwe en hop, en ontstaat door spontane gisting. Na enkele uren koken, wordt het gekoeld. Tijdens dit proces van afkoeling dringen wilde gisten door in het wort, wat voor de smaak van het bier zorgt. Nadien wordt het bier bewaard in vaten, om verder te vergisten. 

Anders dan lambiek wordt geuze niet gebrouwen, maar gestoken. Verschillende lambieken worden vermengd om tot een geuze te komen. 

Belgische bieren die je misschien nog niet kent 

De bekendste Belgische bieren ken je ongetwijfeld bij naam, maar er zijn ook van die minder bekende parels die je zeker moet proberen. International Beer Day is hét uitgelezen moment om deze verborgen schatten extra aandacht te geven. 

Bolleke De Koninck

Een op en top Antwerps bier dat je herkent aan het bolvormig glas (vandaar de naam Bolleke). Dit amberkleurig bier van 5,2% herken je aan de lichte, hoppige smaak van kaneel en karamel. 

Ultima Bee-Honey

Hou je van een blond biertje? Ultima Bee-Honey bevat honing van de Hasseltse Imkerij Severi Marc. Het is een heerlijk bier met een lichte touch van honing en kruidige aroma's. Een aanrader! 

Wolf Carte Blanche

Zin in een speciaalbier met maar liefst 5 hopvariëteiten van over de wereld? Dan moet je Wolf Carte Blanche geprobeerd hebben. Dit bier bevat florale toetsen, maar ook kruiden, citrus en tropisch fruit. Deze combinatie zorgt voor een heerlijk evenwicht. Bij een Belgisch biertje past een ijzersterke serie of film

Jij haalt de biertjes in huis, wij zorgen voor het entertainment! Want wist je dat je met APP TV Basic of APP TV Plus 30 dagen lang gratis naar tv en de volledige Bibliotheek boordevol films en series kijkt? Zo heb je uitgebreid de tijd om jouw abonnement te testen.  Onze Bibliotheek krijgt regelmatige updates, zodat jij steeds de beste films en series in huis hebt. Maak hier je account aan en start direct met kijken

Geniet van je Belgisch bier tijdens Internationale Dag van het Bier en maak er een fantastische tv-avond van!