Paasvakantie: een rondreis door Europa 
Terug naar de blog

Paasvakantie: een rondreis door Europa 

31/03/2022 Goed om te weten Zo doe je dat

De paasvakantie staat voor de deur. Twee weken, dat wil ook zeggen: veel tijd met de kids (of met twee) en hét perfecte moment om een reis te plannen met z’n allen. Wij verzamelden onze favoriete Europese bestemmingen met leuke bezienswaardigheden en praktische tips, voor een onvergetelijke rondreis door Europa. 

Stap 1: Bepaal het thema en de duur 

Met maar liefst 51 landen is Europa natuurlijk te groot om in twee weken te ontdekken. 

Stippel daarom op voorhand een route uit en denk eventueel na over een thema. Wil je de Scandinavische landen ontdekken, of trek je graag naar de zon? Veel is natuurlijk afhankelijk van het aantal vakantiedagen. Plan je één week roadtrippen, of trek je er 2 weken op uit? 

Twee thema’s voor jouw roadtrip

1. Een Scandinavische rondreis door Denemarken en Zweden (met tussenstop in Bremen, Hamburg en Kopenhagen)

Kronkelende wegen door de uitgestrekte bossen, de gekende rode huisjes, fantastische meren: Zweden is the place to be als je op zoek bent naar een roadtrip vol rust en natuur. Je kan ervoor kiezen om eerst het vliegtuig te nemen en ter plekke een auto te huren, maar je geraakt er ook makkelijk zelf met de auto, want de Sontbrug (Øresundsbron) verbindt het Deense Kopenhagen met het Zweedse Malmö. Je kan een tussenstop maken in Bremen, Hamburg en Kopenhagen. 

Tussenstops en bezienswaardigheden

Eerste tussenstop: Bremen 

Je kan ervoor kiezen om een tussenstop te maken in Bremen. Deze stad is vooral gekend om de sprookjes en heeft een prachtig, oud centrum. 

Bezienswaardigheden:

De Bremer stadsmuzikanten: Op de Marktplatz vind je het beeld van de Bremer stadsmuzikanten, één van de sprookjes van de gebroeders Grimm. Dit gaat als volgt: wanneer een aantal dieren stadsmuzikanten willen worden in Bremen, komen ze tijdens hun tocht een bende rovers tegen. Ze jagen hen uit een huis, en blijven er samen wonen als vrienden. Je vindt overal in de stad verwijzingen naar deze stadsmuzikanten.

De Dom en het stadhuis: Bremen heeft heel wat oude, architecturale parels. De Dom (de kathedraal) is maar liefst 98 meter hoog en dateert uit de 11de eeuw. Het gebouw stond er eigenlijk al in 799, maar werd vernietigd tijdens de Saksenoorlogen. 

De Böttcherstraße: Deze straat van zo’n 100 meter lang is één van de bekendste straten van Bremen. De huizen, die dateren uit de periode 1922 -1931, zijn echt bijzonder.

Schnoor (het oudste stadsdeel): Wanneer je Bremen bezoekt moet je Schnoor gezien hebben. Hier snuif je echt de middeleeuwse sfeer op, als je door de kleine straatjes loopt. 

Tussenstop 2: Hamburg 

Ook Hamburg is de ideale tussenstop tijdens je roadtrip. Deze stad heeft niet alleen meer bruggen dan Amsterdam en Venetië, het is ook een bruisende stad met tal van bezienswaardigheden. 

Bezienswaardigheden: 

Speicherstadt: Hamburg heeft ontzettend veel oude havenpakhuizen, die een gebied op zichzelf vormen: Speicherstadt. Deze worden nu gebruikt voor restaurants, winkels, galeries, maar ook musea zoals het Speicherstadt Museum en Miniatur Wunderland. 

De botanische tuin Planten un Blomen: In deze prachtige botanische tuin vind je de mooiste exotische planten en bloemen. Als je geluk hebt, vinden er ook activiteiten plaats, zoals een lichtshow of een concert. 

De Alstermeren: In de 13de eeuw werden deze meren aangelegd om de stad van drinkwater te voorzien. Het is pas later dat ze voor rust en recreatie werden ingezet. Je vindt hier ook gezellige terrassen en kleine stranden. 

St. Michaeliskirche: Alhoewel er veel kerken zijn in Hamburg, is er maar één ‘Michel’, dit is het symbool van de stad. Deze kerk is niet alleen een bezoekje waard vanwege de architectuur en geschiedenis, maar op de toren is er een uitkijkplatform waar je een zicht krijgt op de stad. 

Tussenstop 3: Kopenhagen

Bezienswaardigheden: 

Nyhavn moet je gezien hebben tijdens je bezoek. Langs de kade vind je kleurrijke huizen die zo’n 300 jaar oud zijn. Bezoek ook zeker nummer 20, want daar heeft Hans Christian Andersen gewoond. In Kopenhagen vind je veel verwijzingen naar zijn sprookjes. 

Tivoli Park: Het klinkt te gek om waar te zijn, maar dit pretpark en wandelpark ligt recht tegenover het centraal station. Het is één van de oudste pretparken ter wereld en heeft 25 attracties. Daarnaast zijn er ook wondermooie tuinen. 

Strøget: In Kopenhagen kan je heerlijk winkelen. Strøget is het grootste winkelgebied en is daarnaast autovrij. Van de kleinere boetiekjes tot de grote merken, hier vind je echt alles. 

Rondvaart door de grachten: Via de pittoreske grachten vaar je langs belangrijke bezienswaardigheden zoals het paleis Amalienborg, het operagebouw en het beeld van de Kleine Zeemeermin. Laatste stop: Stockholm

Eindigen doen we in Stockholm, maar je kan natuurlijk nog extra stops maken tijdens je roadtrip. Bezienswaardigheden: 

Gamla Stan (of Oude Stad) is het oudste gedeelte van Stockholm. Hier ontdek je kleurrijke huizen en oude monumenten. 

Drottningholm: In dit paleis woont de koninklijke familie. Een bepaald gedeelte mag je bezoeken. Het baroktheater en het Chinese paviljoen zijn twee van de belangrijkste must-sees. 

Skansen: Dit openluchtmuseum is best bijzonder. Je vindt er typische gebouwen zoals kerken, winkels en molens uit Zweden. Er lopen zelfs mensen rond in typische kledij, waardoor je instant een beeld krijgt van Zweden. 

Kaknästornet: Via deze TV-toren krijg je een blik op de volledige stad. Er is ook een lekker restaurant, ideaal om te combineren! 2. Zon, zee en strand: een roadtrip in Andalusië

Zoek je liever de zon op? Via deze zonnige roadtrip door Andalusië ontdek je de mooiste steden in Spanje.

Startpunt: Sevilla 

De afstand tussen Brussel en Sevilla is zo’n 2037 km. Je kan ervoor kiezen om deze afstand met de auto af te leggen, maar je kan ook eerst naar Sevilla vliegen en daar een auto huren, als je liever sneller op je eerste bestemming bent. 

Bezienswaardigheden: 

Wanneer je in Sevilla bent, moet je de volgende zaken zeker gezien hebben: 

De kathedraal en Giralda Toren: Deze kathedraal is het grootste gotische gebouw wereldwijd. Daarnaast is het de op twee na grootste kerk van Europa. Oorspronkelijk was het een Moorse moskee, maar na de verovering van de christenen werd de moskee verbouwd tot kathedraal. De christenen wouden de minaret (de toren) niet afbreken, waardoor deze geïntegreerd werd als klokkentoren. 

Alcázar: Het Koninklijk Paleis van Sevilla is het oudste paleis in Europa dat nog steeds in gebruik is. Het lijkt wel alsof je in Arabië bent. Die sfeer en stijl is te danken aan de Moorse bouwmeesters. 

Flamencobars: Flamenco en Sevilla zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je vindt er dan ook het Flamenco Museum (zo is er maar één) en er zijn verschillende flamencobars. 

Plaza de Toros: Wie Sevilla zegt, zegt stierengevechten. Het Plaza de Toros is de oudste arena in Spanje. In april start het seizoen van de gevechten weer. Tussenstop: Cordoba 

De bezienswaardigheden: 

De Mezquita: De Grote Moskee of Mezquita is uniek. Dit was de hoofdmoskee tijdens de Moorse periode, maar werd een echte mengeling van verschillende bouwstijlen en religies. 

Judeira, de Joodse wijk: Deze wijk is dankzij de vele smalle straatjes met winkels en restaurants één van de meest gezellige delen van de stad. Hier snuif je de middeleeuwse sfeer op. Breng er ook een bezoekje aan de synagoge, want dit is nog de enige synagoge in heel Andalusië. 

Calleja de las Flores, letterlijk straat van de bloemen, is een zijstraat van hoofdstraat Velázquez Bosco. Dit klein straatje heeft dankzij de talrijke bloemen zoveel kleur en sfeer. 

Puente Romano: Je kan zeker niet naast deze imposante brug kijken, die voor het grootste deel in de achtste eeuw werd gebouwd. De brug biedt toegang tot de poort van de stad, de Puerta del Puenta. Aan de andere kant vind je de Torre de la Calahorra. Deze gigantische toren werd gebouwd om de brug tegen aanvallen te beschermen. 

Laatste stop: Malaga 

Bezienswaardigheden: 

Alcazaba: Dit Moorse fort vind je pal in het oude centrum. Het is o zo indrukwekkend als je er voor staat, maar vanaf de muren van het fort heb je ook een prachtig uitzicht over de stad en de haven. 

Het Romeinse theater: Het theater ligt aan de straat Calle Alcazabilla, en dus vlakbij het fort. Je ziet er de overblijfselen van één van de oudste theaters in Spanje. In de zomer vinden er dikwijls voorstellingen plaats. 

De markthal (Mercado de Atarazanas): Culinair heeft deze stad ook veel te bieden. In de markthal vind je een versmarkt met lokale producten, en je kan er  tapas eten in de gezellige bars. 

Malaga staat bekend om de talrijke rooftop bars. Soms is het wat zoeken, maar deze verborgen plekjes zijn o zo gezellig en bieden vaak een prachtig zicht over de stad. 

De visserswijk: Het centrum van Malaga is ontzettend gezellig, maar bezoek ook zeker de oude visserswijken Pedregalejo en El Palo. De gekleurde huisjes en de gezellige visrestaurants zijn typisch voor deze authentieke buurt. Naast deze steden valt er nog zoveel te ontdekken in Spanje, zoals Granada, Gibraltar, Ronda, Tarifa,...  Jij bepaalt uiteraard zelf hoe lang je op roadtrip gaat. 

Nu heb je ongetwijfeld al voldoende inspiratie voor je volgende roadtrip met de auto of mobilhome. Dat wordt zeker een onvergetelijke reis. 

TV VLAANDEREN wenst je graag een fantastische paasvakantie en roadtrip!