Sport in de zomer van 2023: de start van de Tour de France en Wimbledon
Terug naar de blog

Sport in de zomer van 2023: de start van de Tour de France en Wimbledon

29/06/2023 Goed om te weten Op tv

De zomervakantie van 2023 is aangebroken en dat wil ook zeggen: tijd voor sport! Op 1 juli start de Tour de France opnieuw, en 3 juli is het tijd voor de openingswedstrijd van Wimbledon. Via TV VLAANDEREN volg jij live al je favoriete sportuitzendingen. Wat je zeker moet weten over deze sportzomer? aDat lijsten we voor je op. 

 

1 juli: de start van de Tour de France

De Tour de France gaat 1 juli van start, en dit jaar is het al de 110de editie. Het vertrekpunt deze zomer? Daarvoor moeten we naar Bilbao in Spanje. Daar start rit 1 en vervolgens trekken ze onder andere naar de Pyreneeën, het Centraal-Massief, de Jura, de Alpen en de Vogezen, en dat helemaal tot in Parijs.

Dit jaar wordt er maar liefst 3404 kilometer afgelegd, waarbij er acht bergritten zijn, acht vlakke etappes, een tijdrit en vier heuvelachtige ritten. Heel wat variatie dus. 2023 is het jaar waarin de rijders niet zozeer goed moeten zijn in tijdritten, maar hun klimkwaliteiten zijn wel uiterst belangrijk. Vanaf de start in Bilbao gaat het parcours namelijk instant omhoog, en de eerste etappe blijft op en af gaan. 

Eindigen doen ze op zondag 23 juli. 

 

De topfavorieten? 

Uiteraard zijn er ook dit jaar weer topfavorieten. Wielerfans denken dat Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar een duel zullen aangaan, en ook van Jai Hindley, Enric Mas en Richard Carapaz wordt verwacht dat ze zullen strijden voor een felbegeerde plek op het podium. 

Ook onder onze Belgische wielrenners zijn er heel wat sterke namen. We kijken al uit naar de prestaties van Jasper Philipsen die voor groen gaat, en Wout van Aert die als hoger doel op ritzeges jaagt. Ook naar de prestaties van Tiesj Benoot is het uitkijken geblazen. 

 

Volg live via VRT1 

Wil je niets missen van de ronde? Kijk live via de APP van TV VLAANDEREN, want al de ritten worden uitgezonden op VRT1. Commentatoren van dienst zijn Renaat Schotte en José De Cauwer.

 

3 juli start de openingswedstrijd van Wimbledon

Van 3 juli tot 16 juli is het weer tijd voor het oudste tennistoernooi ter wereld. Een aantal spelers en speelsters hebben een wildcard gekregen, en hoeven dus geen kwalificaties af te werken om een plek te bemachtigen op de hoofdtabel. Luikenaar David Goffin is een van de gelukkigen. Hij zakte dan wel naar de 124e plek op de ATP-ranking, maar omdat hij vorig jaar voor de tweede keer de kwartfinales op het grastoernooi behaalde, kreeg hij toch een wildcard in handen. 

Ondertussen weten ook Kimmer Coppejans (ATP 161) en Joris De Loore (ATP 192) tegen wie ze het zullen moeten opnemen in de eerste kwalificatieronde. Coppejans speelt eerst tegen de Kazach Timofey Skatov (ATP 137). Als dit lukt, speelt hij hoogstwaarschijnlijk tegen Belg Zizou Bergs. De Loore start tegen de Hongaar Zsombor Piros (ATP 123). 

 

De topfavorieten? 

Ook bij Wimbledon zijn er weer enkele topfavorieten waar ontzettend veel van verwacht wordt, en meestal duiken er ook enkele verrassende namen op die bijzonder sterk uit de hoek komen. 

Bij de mannen zijn de topfavorieten onder andere Daniil Medvedev, Novak Djokovic, Alcaraz, Casper Ruud, Stefanos Tsitsipas en Holger Rune. Bij de vrouwen wordt er veel verwacht van Iga Swiatek, Aryna Sabalenka, Elena Rybakina, Barbora Krejcikova, Paula Badosa, Jelena Ostapenko en Coco Gauff. 

Het belooft een zomer vol topsport te worden. Dankzij TV VLAANDEREN zit jij alvast op de eerste rij en mis je geen prestaties meer van je favoriete wielrenners en spelers. Veel plezier!