Waarom we Driekoningen vieren
Terug naar de blog

Waarom we Driekoningen vieren: de betekenis achter deze feestdag

6/01/2022 Goed om te weten

‘Drie koningen, drie koningen, geef mij een nieuwe hoed…’ Het is ondertussen een eeuwenoude traditie dat heel wat zangertjes (of koninkjes) op 6 januari van deur tot deur trekken, om deze zang te brengen in ruil voor een centje of iets lekkers. Dat is niet alleen een leuke dag voor de kinderen, het is een feestdag binnen de Christelijke kerk. Maar waarom vieren we eigenlijk Driekoningen? En wie waren deze drie koningen juist? Vandaag hebben we het over een stukje religieuze geschiedenis!

De betekenis van Driekoningen

In de bijbel (Mattheüs (Mt 2, 1-12 ) wordt er niet verwezen naar de drie koningen, maar heeft men het over de wijzen uit het oosten die een wonderlijke ster aan de hemel zagen, die hen de weg wees naar de pasgeboren koning der Joden (Jezus). Het is pas vanaf de derde eeuw dat er in de bijbel steeds vaker ‘koningen’ werd gebruikt in plaats van wijzen.

Wie zijn de drie koningen?

In de negende eeuw kregen deze drie koningen een naam: Caspar, Balthasar en Melchior, die elk een bepaald werelddeel vertegenwoordigden. Caspar kwam uit Afrika, Melchior was afkomstig uit Europa en Balthasar uit Azië. Deze drie wijzen kwamen niet met lege handen, want ze hadden elk een waardevol cadeau mee voor de kleine Jezus. Geen typische babyspullen, maar goud, wierook en mirre. Geschenken met een duidelijke betekenis: goud is voor een koning, wierook voor een god en mirre staat symbool voor het lijden.

Eigenlijk vieren we tijdens deze dag dus het bezoek van de drie wijzen aan Jezus in Bethlehem. Pas later werd Driekoningen ook een feest voor kinderen.

Hoe is het driekoningenzingen (of sterrezingen) ontstaan?

Rituelen en tradities veranderen voortdurend door de eeuwen heen. Alhoewel Driekoningen een belangrijke feestdag is binnen de kerk, is het driekoningenzingen eigenlijk ontstaan als bedelfeest, waarbij arme mensen van deur tot deur gingen om te bedelen voor voedsel. Het is pas vanaf de 19de eeuw dat dit een vrolijk feest werd voor kinderen.

Het driekoningenlied, zoals wij het nu kennen, is waarschijnlijk uit protest ontstaan. Rond 1745 werd het driekoningenzingen verboden in Den Bosch. De lokale vierders verzonnen dit lied als spotlied, want de ambtenaren kregen traditioneel met Driekoningen een nieuwe hoed. Het lied ging al snel de ronde en kwam dus ook in ons land terecht, waar het ondertussen een echte traditie is geworden. Alhoewel het vroeger een bedelfeest was voor volwassenen, zijn het nu vooral de kinderen die van deur tot deur trekken.

Tips om Driekoningen gezellig te vieren

Verkleden met de kids

Maak kroontjes, knutsel een ster en ga op zoek naar verkleedkledij, zodat de kinderen hun tocht door de straten toch nog net iets leuker wordt! Op Pinterest vind je leuke knutseltips. Op de website van Fun & Feest vind je ook outfits van de wijzen.

Bak een driekoningentaart

Naast het zingen is het traditie om op deze dag een driekoningentaart aan te snijden. In deze taart zit een boon verstopt. Soms is dat een amandelnoot, maar steeds vaker steken bakkers en supermarkten een stenen figuurtje in de taart. Let dus wel even op voor je tanden. ;-) Heb jij de boon? Dan ben jij voor één dag koning.

Volgens de legende zou deze frangipanetaart afkomstig zijn uit het Franse Pithivier.

Wanneer koning Karel IV er per ongeluk gevangen genomen werd door een bende Hugenoten, zagen zij al snel hun fout in. Ze boden de koning daarom een lekker stukje taart aan. De koning vond dit zo lekker, dat de lokale bakker vanaf dan koninklijk patissier werd.

Je kan de taart kant-en-klaar kopen in de supermarkt of bij de bakker, maar het is eens zo gezellig om samen aan de slag te gaan in de keuken. De heerlijke geur die uit de oven komt… zalig is dat! Onderaan vind je een recept voor een heerlijke driekoningentaart. Succes gegarandeerd!

Recept voor een driekoningentaart

Een recept voor 6 personen

De benodigdheden

 • 2 vellen bladerdeeg (kant-en-klaar)
 • 3 eieren
 • 125 gram fijne kristalsuiker
 • 125 gram amandelpoeder
 • 125 gram boter
 • 1 koffielepel amandelessence
 • 1 amandel of een stenen figuurtje
 • een snuifje zout

Hoe maak je de taart?

 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Roer de suiker en de boter door elkaar. Klop 2 eieren los en voeg ze erbij, samen met een snuifje zout, het amandelpoeder en de amandelessence. Roer tot je een gladde massa krijgt.
 • Leg bakpapier op een bakplaat.
 • Leg 1 vel bladerdeeg op de bakplaat.
 • Verdeel het beslag. Laat een randje van 1,5 cm vrij en besprenkel deze rand met water.
 • Leg de amandel ergens op de vulling.
 • Dek af met het andere vel bladerdeeg.
 • Druk met een vork de rand aan. Maak in het midden een kleine opening zodat de warmte naar buiten kan.
 • Klop het laatste ei los met 1 eetlepel water en bestrijk er de taart mee.
 • Bak 25 minuten in de oven, tot de taart een mooie goudbruine kleur krijgt.

Wanneer de taart klaar is, wordt deze traditioneel geserveerd met een kroontje. Zo komt je knutselmoment ook nog van pas.

TV VLAANDEREN wenst je graag een gezellige driekoningendag!