Zo vertrek je op vakantie met TV VLAANDEREN
Terug naar de blog

Zo vertrek je op vakantie met TV VLAANDEREN

17/03/2023 Zo doe je dat Goed om te weten

Of je nu weer naar je vakantie-huisje of met de caravan op pad gaat, het is altijd fijn om op je vakantiebestemming naar je favoriete Vlaamse zenders te kijken. Dat kan met TV VLAANDEREN. Hiervoor heb je een schotel antenne nodig die je moet uitrichten. Hoe een schotel uitrichten werkt? Volg dit stappen-plan.

 

STAP 1: zorg ervoor dat je schotel vrij zicht heeft

Voordat je begint met het afstellen van de schotel, moet je een goede locatie voor ’m vinden. Kies daarom voor een (deels) open campingplek, want het is belangrijk dat de schotel ‘vrij zicht’ heeft op het zuiden. Dit betekent dat er zich geen objecten (zoals takken van een boom) bevinden tussen de schotel en plek aan de hemel waar de satellieten zich bevinden. Let er ook op dat je statief water-pas staat.

Controleer van tevoren of je de juiste schotel-grootte hebt, dit kan per land verschillen. Standaard leveren wij een schotel van 60 cm.

Bekijk hieronder de landsgrenzen op het kaartje: hoe donkerder blauw, hoe beter het bereik. Kijk naar de cijfers voor een indicatie van hoe groot je schotel moet zijn.

Stap 2: stel de juiste kantelhoek in

De kantelhoek is de hoek waarin de schotel omhoog is gericht. Aan de achterkant van de schotel zit een beugel waarmee je de kantelhoek kan aanpassen. Of anders gezegd: in welke hoek de schotel omhoog ‘kijkt’. De kantelhoek van de schotel is afhankelijk van waar je je in Europa bevindt, en kan je instellen met de gradenboog op de achterzijde van de schotel.

In de tabel hiernaast vind je de juiste hoek.

Stap 3: richt de schotel de juiste kant op

Richt de schotel eerst pal op het zuiden en ga achter je schotel staan. Draai hem langzaam naar links (richting het oosten) en stop wanneer de signaalsterkte en -kwaliteit 100% is. De signaalsterkte en -kwaliteit van het binnenkomende satellietsignaal kan je zien in het gebruikersmenu van je ontvanger.

Heb je een kompas bij de hand? Het zuiden vind je op 180 graden. De ASTRA 3-satelliet bevindt zich dan op (180 – 23,5 =) 156,5 graden. Met kleine aanpassingen in de horizontale stand van de schotel kan je de ontvangst vervolgens optimaliseren. Stel de uitrichting van de schotel en LNB zo bij dat je de maximale signaalsterkte hebt.

 

Stap 4: LNB instellen

Is je signaalsterkte optimaal, maar heb je toch nog storing in het beeld? Controleer dan de stand van je LNB en de horizontale positie van de schotel. De LNB (ontvangstkop) aan de schotel hoort niet recht te staan, maar schuin. Knip de mal op de laatste pagina van dit vakantieboek uit en zet die op de witte bovenkant van de LNB. Draai de LNB totdat het lijntje van jouw locatie horizontaal staat. De plek in Europa waar je je bevindt, bepaalt hoe groot de kantelhoek precies is.

Stap 5: zenderlijst inladen

In het gebruikersmenu van de ontvanger laad je snel de laatste zenderlijst in. Zo zorg je ervoor dat de zenderlijst weer helemaal up-to-date is.

Stap 6: smartcard heractiveren

Met Vakantie TV betaal je enkel voor de maanden die je tv kijkt. Heractiveer je kaart elke maand je wilt tv-kijken. Dit kan op de volgende manieren:

  • Zet je tv aan op de zender VTM
  • Ga naar www.tv-vlaanderen.be/heractivatie/
    Vul je volledige smartcardnummer in, zonder spaties of leestekens.
  • Binnen een uur ontvangt de smartcard automatisch de juiste rechten en kan jij tv- kijken.

 

Wij wensen je veel kijkplezier met TV VLAANDEREN! Geniet van de zomer