4 tips om het nieuwe schooljaar ontspannen te starten
Terug naar de blog

4 tips om het nieuwe schooljaar ontspannen te starten

2/09/2021 Goed om te weten Zo doe je dat

Na een lange zomervakantie zitten de kids weer op hun vertrouwde schoolbanken. Bij sommigen verloopt dat heel vlot, bij anderen misschien iets minder. Natuurlijk wil je liefst dat jij en je kids volledig gemotiveerd aan dat nieuwe schooljaar beginnen. Hoe je dat doet? Wij geven je 4 tips om het nieuwe schooljaar ontspannen te starten.

1. Zorg voor een vaste routine

Na zo’n 8 weken vakantie zijn de meeste kids wat ontregeld, terwijl kinderen nood hebben aan een vaste routine. Het kan handig zijn om bij het begin van het nieuwe schooljaar zowel ‘s ochtends als ‘s avonds een vaste routine te hanteren. Zo weten de kinderen perfect wat er van hen verwacht wordt, en is er van die typische ochtendrush minder sprake. ;-)

Nog een tip: maak de avond voordien de lunch en leg alvast de outfits klaar. Dat spaart al heel wat tijd uit!

2. Zet belangrijke data al in je agenda

Een voorbereid man is er twee waard! Wil je niet voor verrassingen staan tijdens het schooljaar? Zet dan aan het begin al de belangrijke data in je agenda. Denk aan schoolreizen, vakanties en dingen die je echt niet mag vergeten. Planning is de sleutel tot succes!

3. Doe eens iets ‘zot’ samen

Hebben de kids niet echt zin om naar school te gaan? Maak op voorhand een lijst met leuke dingen die jullie samen gaan doen, zo hebben ze iets om naar uit te kijken. Dat zal de pijn van het nieuwe schooljaar al wat verzachten. Welke activiteiten zet jij op je bucket list? Een idee: laat iedereen in je gezin een eigen lijstje opmaken. Je kiest dan afwisselend van iedere lijst één activiteit om die maand te doen.

4. Maak de start extra fun met deze tv-programma’s

Na zo’n lange dag op school hebben de kids ook wel wat entertainment verdiend. In september zijn er weer voldoende programma’s op televisie, waardoor ze na school de spanning toch even kunnen loslaten. Die tv-programma’s zijn heel divers, zo is er iets voor iedere leeftijdscategorie!

Voor de allerkleinsten

  • Voor de kleinsten is er Nick Junior, met programma’s zoals Peppa Pig, De Pels Patrouille en De familie Barbapapa.
  • Op Duck TV kijken ze naar leuke programma’s zoals Het koninkrijk van dieren, de Weer Mannetjes, Margo & Felix en De Sprookjesketting.
  • Via BabyTV kijken ze onder andere naar Billy Bam Bam, Knuffelpoppen en Tutti Frutti.
  • Voor kindjes die al iets groter zijn is er Nickelodeon, waar programma’s zoals SpongeBob, Pokémon, Odd Squad, Spyders en Danger Force voor voldoende entertainment zorgen.

Voor de tieners

Op Ketnet zijn er maar liefst 4 nieuwe programma’s te zien: De Planckies, GameKeepers, 3Hz en Schijtluizen.

  • De familie Planckaert zagen we al in Château Planckaert, maar nu krijgen de kids van de familie ook hun eigen programma op Ketnet, De Planckies. We volgen er hun avonturen in hun Franse kasteel.
  • In Schijtluizen gaat Ketnet-wrapper Sien Wynants op zoek naar enge dieren en planten. Ze neemt telkens één van haar schijtluizen met zich mee: Nidal Van Rijn, Naomi Janssens, Thomas De Smet of Aaron Blommaert. Zij laten zich prikken, steken of bijten, om zo na te gaan wat deze afschuwelijke beesten met je doen. Opgelet: dit programma is niets voor angsthazen. :-)
  • In GameKeepers moeten Sari en Mats, de twee hoofdpersonages, iedere aflevering een bepaalde game winnen van GameMaster Cordelia. Enkel zo kunnen ze de wereld besparen van een volledige ondergang.

Naast deze nieuwe programma’s zijn ook de klassiekers, zoals De Hoppers en Meisjes weer terug met nieuwe afleveringen.

TV VLAANDEREN wenst je een ontspannen start van het nieuwe schooljaar toe en heel wat amusement!