Kerst vieren in coronatijden: hoe doen we dat?
Terug naar de blog

Kerst vieren in coronatijden: hoe doen we dat?

16/12/2021 Goed om te weten Zo doe je dat

Kerst vieren, dat doe je liefst met al de mensen die je graag ziet. Maar het is, door de huidige coronasituatie, nog niet zeker hoe we de meest magische dag van het jaar in 2021 gaan vieren. Hoe dan ook, dit beestje zal echt geen roet in het eten strooien! We maken er gewoon het beste van. Kerst vieren in coronatijden? We verzamelden al onze tips, zowel voor een worst case als best case scenario.

Worst case: een beperkt aantal gasten en sluitingsuur horeca

Laten we direct met het ‘slechtste geval’ starten, en dat is een beperking van het aantal gasten en het sluitingsuur van de horeca. Wanneer je slechts met een aantal gasten de voetjes onder tafel mag schuiven, zijn er nog heel wat originele tips om hiermee om te gaan.

1. Verspreid het aantal kerstfeestjes over een langere periode

Wie zegt dat we slechts één keer mogen vieren? Als je al je familieleden of vrienden wil zien, kan je ook afspreken om de kerstfeestjes wat te spreiden in december en januari. Dat is nog meer gezelligheid deze periode en zo hou jij de kerstsfeer langer vast! ;-)  Prik een datum met z’n allen, via een scheduling tool zoals Doodle bijvoorbeeld. In intieme kring vieren, dat kan trouwens ook best fijn zijn.

2. Wat denk je van een verwarmende kersttocht?

Als we niet met z’n allen binnen mogen, dan kan je het buiten gezellig maken. Neem thermosflessen met glühwein, warme chocomelk of andere winterdrankjes mee. Zorg ook voor warme dekens en trek samen de natuur in. Dat is even gezellig en zo heb je de beentjes weer wat extra beweging gegeven.

3. Organiseer een online secret santa

Als je niet met de volledige familie pakjes kan uitwisselen dit jaar, dan zijn er nog leuke alternatieven. Organiseer bijvoorbeeld een online secret santa, daar bestaan gratis tools voor zoals Secret Santa Organizer. Je geeft hier al de namen in van de ‘deelnemers’ en de waarde die ze mogen uitgeven per cadeau. Jij weet dan aan wie jij een cadeau geeft, maar niet van wie je een geschenk krijgt. Op die manier blijft dat een leuke verrassing!  ;-)

De pakjes geef je dan gewoon de dag zelf af aan de deur, en je opent ze allemaal samen via Skype of Zoom. Die pakjesronde kan dan toch nog doorgaan, zelfs in coronatijden!

4. Steun de horeca

Het is nog niet zeker of ze het sluitingsuur van de horeca zullen verlaten op Kerstmis en Nieuwjaar. Het vervroegde sluitingsuur hoeft op zich ook geen probleem te zijn, dat feestje zet je achteraf gewoon in intieme kring thuis verder. ;-)

Hoe dan ook, deze sector heeft het al moeilijk gehad. Laten we met z’n allen onze favoriete adresjes dus wat meer steunen in de kerstperiode. Wie weet organiseert jouw favoriet restaurant weer takeaway en kan je op die manier ook extra steunen!

Best case scenario: minimale verplichtingen

We moeten even eerlijk zijn, een volledig normale kerst zit er dit jaar nog niet in. In een ideaal scenario zouden we de feestdagen kunnen vieren zoals we ze gewoon zijn: geen sociale beperkingen, geen maximum aantal gasten, geen afstand en mondmaskers. Maar als we realistisch zijn, zullen we ons toch aan een aantal maatregelen moeten houden.

Hoeft dit dan de pret te bederven? Zeker en vast niet. Dit jaar gaan we resoluut voor een gezellige kerst. En wie Kerstmis zegt, zegt ook spelletjes! Wij kozen de meest originele spellen voor je uit.

Ga eens voor ‘iets anders’ dit jaar

De klassiekers zoals Monopoly, Trivial Pursuit of Uno kennen we allemaal. Maar misschien wil je dit jaar eens iets origineels proberen. Maak op voorhand een lijstje en haal deze spellen alvast in huis.

Undercover

Als je fan bent van Vlaamse televisieseries zal Undercover (met Tom Waes) je niet onopgemerkt voorbij zijn gegaan. Hier is trouwens ook een officieel bordspel van. Je neemt er de rol van undercoveragenten Bob en Kim op jou en infiltreert in de bendes. Via je smartphone of tablet kan je ook online speuren naar hints.

Codenames

Dit spel is een grote hit in het buitenland, en nu officieel verkrijgbaar in Nederlandstalige uitgave. Je speelt in twee teams (twee concurrerende geheime diensten). Één speler van elk team kent de identiteiten van de spionnen en de teamgenoten kennen enkel de codenaam van de spionnen. Het doel is om als eerste contact te leggen met hun spion, terwijl ze de huurmoordenaar te allen tijde moeten vermijden.

Codenames is een uniek woordspel met spanning en een hoge ‘herspeelbaarheidsfactor’. Het spel bevat maar liefst 400 kaarten, terwijl er slechts 25 worden gebruikt per spel. Voor de allerkleinsten is er ook een Codenames Disney-versie beschikbaar.

Shit Happens

Een gezelschapsspel voor volwassenen, waarbij je met verschillende ongewenste situaties te maken krijgt die je dan moet rangschikken. Alle kaarten hebben een ranking van 1 (niet erg) tot 100 (heel erg) en nadat er een basis bepaald is, moet elke speler gokken of haar of zijn kaart beter of erger is dan deze basis. Het doel is om al je kaarten als eerste op tafel te leggen. Een simpel maar grappig spel dat perfect past bij een avondje onder vrienden!

Shit Happens ontdek je hier.

Kerstfilms in de STARZPLAY en Canal+ Series bibliotheek

Of het nu een worst case of best case scenario wordt, met de kerstfilms uit de TV VLAANDEREN bibliotheek wordt het absoluut een gezellige kerst, ook in coronatijden.

We voegden heel wat Christmas movies toe zoals The Holiday Tree, Christmas Under Wraps, All About Christmas Eve, A Christmas in Royal Fashion… Zin in een kerstmarathon? Je vindt al deze films onder ‘Jingle All The Way’ via de TV VLAANDEREN APP.

TV VLAANDEREN wenst je graag een gezellige kerst toe boordevol mooie momenten met de mensen die je het liefste ziet!