RECENSIE - Misdaadserie Paris Police 1900
Terug naar de blog

RECENSIE Misdaadserie Paris Police 1900: de duistere kant van de Belle époque

27/10/2021 Zenderaanbod

Het Tijdperk Belle époque (eind 19de eeuw tot begin Eerste Wereldoorlog) was een periode van welvaart. Zowel wetenschap als handel kenden een hoogtepunt. Maar was de Belle époque wel zo ‘belle’ als ze zeggen? Ieder gouden tijdperk heeft ook een donkere kant. Misdaadserie Paris Police 1900 brengt deze duistere zaken aan het licht. De serie combineert geschiedenis met al de ingrediënten voor een ijzersterke crimeserie: gruwelijke moorden, corruptie, rellen en verdeeldheid van het land.

De dood van president Félix Faure

De serie begint op zijn zachtst uitgedrukt bijzonder met een gigantisch schandaal. President Félix Faure (1841-1899) komt om het leven door een hartaanval tijdens een vrijpartij met zijn maîtresse Meg Steinheil. Nee geen fictie, dit is waargebeurd.

Ondertussen ontstaat er verdeeldheid in het land. Een antisemitische beweging beschuldigde de Joodse officier Alfred Dreyfus van spionage (dit schandaal ging de geschiedenis in als affaire Dreyfus). Al snel ging het de ronde dat de president vermoord zou zijn door aanhangers van Alfred. Door de toenemende haat tegen de Joodse burgers en het ontstaan van verschillende groeperingen, dreigde de volledige natie uit elkaar te vallen.

Alsof dit schandaal en de onrust in Parijs nog niet genoeg waren, werd het lichaam van een onbekende vrouw in de Seine teruggevonden. Rechercheur Antoine Jouin krijgt de opdracht om deze zaak te onderzoeken. Zo ontdekt hij dat de staat heel wat donkere geheimen heeft.

Donker en brutaal

Paris Police 1900 toont het schrille contrast tussen de decadentie van de Belle époque en de armoede die heerst in de stad. Verwacht je aan heel wat brutaal geweld en opstandigheid. Ook belangrijke thema’s zoals antisemitisme, seksisme en corruptie in de politiek en bij de politie komen aan bod. We krijgen via de serie een volledig andere kijk op een periode die bekend staat als een tijd van glorie.

Natuurlijk kennen we de Belle époque ook als een periode van pracht en praal. De art-deco meubels, de locaties en de kostuums… in de serie werd er op het kleinste detail gelet. Een knap staaltje werk waardoor je je direct in het Parijs van 1900 waant. De serie bezorgt je een realistisch beeld van dit tijdperk. Zowel de luxe als kommer en kwel komen aan bod en die sterke contrasten houden je geboeid van begin tot einde.

Fans van geschiedenis en misdaad

Er zijn de afgelopen jaren heel wat sterke (historische) misdaadseries verschenen. Denk maar aan The Alienist, Peaky Blinders, Gangs of London of Boardwalk Empire. Paris Police toont heel wat gelijkenissen met de Duitse serie Babylon Berlin, en verdient absoluut een plaatsje in je lijst van must-see misdaadseries.

Schrijver en regisseur Fabien Nury wist ons al te verbazen met zijn boeken The Death of Stalin, I Am Legion en Guyane. Met Paris Police wou de regisseur een zo correct mogelijk beeld geven van het gouden tijdperk. Hij koos bewust voor een aantal personages die echt geleefd hebben. Het succes van de serie zit dan ook voor een groot stuk in de verscheidenheid aan interessante personages. Zo maak je onder andere kennis met Puybaraud en Fiersi, twee agenten die zich bezighouden met wanpraktijken, de sluwe maîtresse Marguerite ‘Meg’ Steinheil, detective Antoine Jouin die gerechtigheid wil en Jules Guérin, een Franse journalist en antisemitische activist.

Paris Police 1900 kijk je via TV VLAANDEREN

Op 1 november gaat de serie in première in de Canal+ Series catalogus van TV

VLAANDEREN. 8 afleveringen lang word je meegenomen in deze turbulente periode. De Belle époque was nog zoveel brutaler dan wij ons kunnen inbeelden. Die brutaliteit bracht de regisseur perfect in beeld, waardoor je een compleet andere kijk krijgt op deze periode.