The Great seizoen 1 & 2
Terug naar de blog

The Great seizoen 1 & 2: alles wat je moet weten over deze serie

13/01/2022 Op tv Zenderaanbod

Historiek met een humoristische twist

Er zijn de afgelopen jaren verschillende films over het leven van Catherine The Great verschenen, maar geen enkele film of serie bevat zoveel satirische humor als The Great, een STARZPLAY Original. Elle Fanning en Nicholas Hoult nemen er de hoofdrollen op zich en mochten voor hun acteertalent al verschillende nominaties en awards in ontvangst nemen. Benieuwd wat je in de historische kostuumdrama The Great kan verwachten? Wij lijsten de belangrijkste gebeurtenissen en details voor je op! Een kleine waarschuwing: deze blog bevat spoilers voor het eerste seizoen.

Niet de zoveelste historische drama

The Great is dan wel lichtjes gebaseerd op het leven van Catherine The Great, toch is het verhaal niet volledig historisch correct. Bepaalde gebeurtenissen zijn gedramatiseerd en de serie zit boordevol satire. Al zou Catherine The Great dit hoogstwaarschijnlijk niet erg gevonden hebben, want tijdens haar leiderschap schreef ze zelf heel wat satirische stukken.

Met The Great wou regisseur Tony McNamara dan ook een moderne versie brengen van dit gekend verhaal. De essentie is er, maar hij gaf er een frisse twist aan. Dat maakt dat deze ‘historische’ drama zoveel anders is dan de klassiekers.

Seizoen 1: Van naïef, jong meisje tot een sterke leider

In seizoen 1 maken we kennis met de jonge Catherine The Great die naar Rusland trekt voor de liefde. Ze is nog zo naïef en gelooft in pure romantiek. Tot ze kennismaakt met de man waar ze de rest van haar leven mee zal doorbrengen: keizer Peter III. Haar droom van een sprookjeshuwelijk moet plaatsmaken voor de bittere realiteit. De keizer is namelijk alles wat Catherine niet is: egoïstisch, wreed en arrogant. Hij staat haar ambitieuze plannen dan ook volledig in de weg.

Als één van haar dienstmeiden haar op een dag inlicht over een bepaalde Russische wet over de troonopvolging, weet Catherine wat haar te doen staat. De wet zegt namelijk dat wanneer een keizer zonder erfgenaam sterft, de troon overgaat naar de keizerin. Ze bedenkt vervolgens een plan om haar man van de troon te stoten.  Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan…

Seizoen 2: wat kan je verwachten?

Nog meer verlichte ideeën en feminisme

In het tweede seizoen van The Great is Catherine sterker dan ooit tevoren. Ze is in verwachting van haar eerste kindje en is vastbesloten om Rusland te veranderen. Zo wil ze onder andere een einde maken aan zinloos bloedvergieten en wil ze lijfeigenen de vrijheid bieden. Daarnaast is het haar doel om onderwijs voor vrouwen toegankelijk te maken.

Wanneer Peter ontdekte dat Catherine hem wil vermoorden, stelde hij haar voor een ultimatum: haar minnaar Leo voorgoed uit de weg laten ruimen, of de staatsgreep stopzetten. Catherine kiest uiteindelijk voor de Russische troon, al zal ze later pas beseffen hoe moeilijk het is om de verlichting naar Rusland te brengen. In een poging om haar verlichte ideeën door te drijven, moet ze het namelijk opnemen tegen haar eigen hofhouding. Ondertussen lijkt de relatie met Peter compleet te veranderen. Is hij een gevangene? Een minnaar? Of vinden ze eindelijk de liefde voor elkaar terug?

Naarmate de serie verder vordert, lijken de moderne ideeën van Catherine net iets te radicaal te zijn voor deze tijd. Ze ontdekt dat er meer van haar gevraagd zal worden om een sterke alleenheerser te worden, dan ze zich ooit had kunnen voorstellen…

The Great seizoen 1 en 2 kijken via TV VLAANDEREN

Via de bibliotheek van TV VLAANDEREN kijk je naar het eerste en tweede seizoen van The

Great. De volledige catalogus films en series is standaard inbegrepen voor APP TV Basic, APP TV Plus, Basic en Basic+.  Je hebt toegang tot exclusieve originals van STARZPLAY, die je enkel hier vindt!

Wil je direct starten met kijken? Kies een APP TV abonnement, zo kan je binnen enkele minuten The Great volgen via jouw TV VLAANDEREN APP.  Zoals ze het in The Great zeggen: Huzzah! ;-)