De mooiste herfstwandelingen in Vlaanderen
Terug naar de blog

De mooiste herfstwandelingen in Vlaanderen

7/10/2021 Goed om te weten

De herfst is aangebroken! Wanneer de blaadjes naar beneden dwarrelen en al de verschillende herfstkleuren ontstaan, moet je gewoon naar buiten voor een heerlijke herfstwandeling. Snuif de frisse lucht op, ontdek de mooiste plekken en trek daarna gezellig met z’n allen naar binnen. Inspiratie nodig voor je volgende wandeling? Vandaag delen wij de mooiste plekken voor herfstwandelingen in Vlaanderen, zodat jij in geuren en kleuren kan genieten van de seizoensovergang.

Herfstwandelingen in Limburg

Naar Limburg trek je niet enkel voor die typische gastvrijheid waar de Limburgers zo bekend voor staan. Deze regio heeft ook heel wat te bieden als het op natuur aankomt.

Het Munsterbos in Bilzen

In dit eeuwenoude eikenbos kan je ongetwijfeld fantastische herfstwandelingen maken. Het gebied bevat stukken heidelandschap, die je in Haspengouw nergens meer terugvindt. Verder staat dit bos bekend om het oude vijvergebied en de uitkijktoren waar je zeldzame vogels kan spotten.

Je kan hier zelfs een eigen ranger inhuren die je naar de mooiste plekken van het Nationaal Park brengt.

Meer info vind je hier.

Domein Kiewit in Hasselt

De natuur op Domein Kiewit is ontzettend veelzijdig. Je ontdekt er onder andere een grote vijver en een eik die al meer dan 200 jaar oud is. Ook leuk: op dit domein grazen

Gallowayrunderen, waardoor er een divers landschap is ontstaan met bossen, grasvlakten met kruiden en struwelen (begroeiing met struiken). Dankzij die diversiteit is deze plek een waar paradijs voor dieren zoals vogels, insecten en amfibieën.

Lees meer op de website van Hasselt.

Duik het bos in in Antwerpen

Ook in Antwerpen zit je goed voor gevarieerde herfstwandelingen. Je hebt er verschillende domeinen en bossen waar je de herfstsfeer volledig kan opsnuiven.

Rivierenhof in Deurne

Ben je op zoek naar een herfstwandeling speciaal voor de kids? Neem ze dan zeker mee naar het Rivierenhof in Deurne. Wist je dat dit het oudste provinciaal domein van ons land is? Je ontdekt er maar liefst 135 hectare aan groen. Wandel er langs de eeuwenoude bomen en vijvers, terwijl de kids zich uitleven op het speelterrein. Er is niet alleen een grote speeltuin, je vindt er ook een kinderboerderij.

Meer lezen kan via de website van Provincie Antwerpen.

Kalmthoutse Heide in Kalmthout

Natuurliefhebbers komen van ver om de natuur op de Kalmthoutse Heide te ontdekken. Hoe kan het ook anders: het gebied is zo’n 600 hectare groot en je kan er kiezen uit 25 wandelpaden. Dat gaat van een korte wandeling, tot een stevige 24 kilometer, goed voor een volledige dag wandelen. Ook een tip: je kan verschillende wandelingen combineren om zo de diversiteit in het natuurgebied te ontdekken.

Ontdek al de praktische informatie hier.

De herfst opsnuiven in Vlaams-Brabant

Je moet niet per se naar de uithoeken van ons land trekken, want Vlaams-Brabant heeft ontzettend veel variatie te bieden.

Het Meerdaalwoud vlakbij Leuven

Het Meerdaalwoud is het grootste loofbos van Vlaanderen. Het ligt vlakbij het Heverleebos en het Egenhovenbos en bestaat uit maar liefst 1319 hectare. Je ontdekt er zowel loofhout als naaldhout en het is de thuis van de oudste reeënpopulatie van België. Dankzij zijn omvang is het Meerdaalwoud een bezoek meer dan waard.

Plan je een bezoek? Bekijk de website.

Het Zoniënwoud vlakbij Brussel

Je zou het bijna niet geloven, maar op slechts 10 kilometer van de Grote Markt van Brussel vind je één van de meest grote bossen van Vlaanderen. Het zoniënwoud telt zo’n 4421 hectare en is daarmee het grootste beukenbos van België. Dankzij die grootte is het ook een enorme trekpleister. Je vindt hier beuken die zelfs ouder zijn dan 200 jaar en het grote bosgebied biedt ontzettend veel wandelplezier.

Een klassieker die je echt gezien moet hebben! Wil je alles uit je bezoek halen? Dan kan je ook kiezen voor een wandeling onder begeleiding van een erkende gids. Boslucht wil mensen terug dichter bij de natuur brengen en dompelt je via een rondleiding volledig onder in het bos.

Meer info vind je hier.

Laat je verrassen door Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen moeten zeker niet onderdoen voor de rest van Vlaanderen. Deze twee provincies hebben zoveel prachtige wandelroutes, ideaal als combinatie met een uitstapje naar de zee.

Het Tillegembos in de Brugse rand

Bij Brugge denken we direct aan het gezellige stadsleven, maar er is ook een groene kant aan deze stad, waar je onder andere een bezoek kan brengen aan het Tillegembos. Naast de natuur spot je er heel wat kastelen en kan je er zelfs overnachten in een trekkershut. Wil je al dat moois van deze regio liever ontdekken via een gids? Dat kan, want in de maand november vinden er begeleide herfstwandelingen plaats waar je in een kleine groep op zoek gaat naar herfstvruchten en paddenstoelen. Een oase van stilte waar je helemaal tot rust komt.

Zin in een bezoekje? Ontdek meer op de website van West-Vlaanderen.

Het Drongengoedbos in Ursel

Ook Oost-Vlaanderen heeft ontzettend veel groen in de aanbieding. Het Drongengoedbos is hiervan direct het grootste aaneengesloten bosgebied van de provincie. Je hebt er 750 hectare aan wandelplezier. Via de vele kleine paden en vlonderpaden doorkruis je het volledige gebied. Als je de Drongengoedboswandelroute volgt geniet je van verschillende adembenemende vergezichten.

Dit is slechts een fractie van het aantal bossen en mogelijke herfstwandelingen in ons prachtig Vlaanderen. Wil je nog meer unieke parels ontdekken? Via de Route-App van Natuurpunt heb je altijd de laatste wandelroutes op zak. Goed voor zoveel unieke herfstwandelingen!

TV VLAANDEREN wenst je een gezellige herfst boordevol fantastische momenten binnensen buitenshuis.