Geen beeld meer op tv, wat nu ?
Terug naar de blog

Geen beeld meer op tv, wat nu ?

9/02/2018 Zo doe je dat

Je wilt tv kijken maar je merkt dat je geen beeld meer hebt op je favoriete zenders. Je wil natuurlijk terug zo snel mogelijk tv kunnen kijken. Deze checklist kan je helpen om het probleem op te lossen.

1. CONTROLEER OF ER GEKENDE PROBLEMEN ZIJN

Controleer de Service Status pagina van TV VLAANDEREN waar je een lijst vindt van mogelijke problemen of onderhoudswerken die het signaal kunnen beïnvloeden: www.tv-vlaanderen.be/service.

2. UPDATE JE ZENDERLIJST EN CONTROLEER JE KABELS

Trek de kabel van je ontvanger eens uit en sluit hem opnieuw aan. Bekijk aandachtig alle kabels. Zitten ze stevig vast en zijn ze niet beschadigd? Eens het toestel weer volledig is opgestart herlaad je de zenderlijst opnieuw in. Het zenderaanbod via satelliet wordt regelmatig uitgebreid of bijgewerkt (nieuwe frequenties), dus is het nodig dat je de zenderlijst van tijd tot tijd eens opnieuw moet inladen. Controleer de Service Status pagina van TV VLAANDEREN waar je een lijst vindt van recente updates die een nieuwe inlading vereisen.

3. SLECHT WEER

Hevig onweer of zware regenval kunnen de ontvangst van je schotel beïnvloeden. Dit komt zeer uitzonderlijk voor en duurt waarschijnlijk maar enkele minuten. Op lange termijn echter is het wel mogelijk dat felle windstoten de positie van je schotel hebben beïnvloed. Hierbij geven je enkele praktische tips om je signaalkwaliteit te versterken

: Waterpas

Gebruik je het statief, zorg er dan voor dat dit op een volledige vlakke ondergrond staat, zodat de schotelantenne zelf volledig waterpas staat. Monteer je de schotel aan een muur of paal, verzeker jezelf er dan van dat de schotelantenne volledig waterpas wordt gehangen. De minste afwijking aan het begin van de installatie, kan ervoor zorgen dat je blokkerig beeld op het televisiescherm krijgt, dat het beeld af en toe weg valt of dat het signaal uiteindelijk zelfs niet wordt ontvangen.

Hoek van 30 graden

Zet de schotelantenne vast in een hoek van 30 graden. Dit kan je aflezen op de gradenboog aan het bevestigingsstuk. Zorg ervoor dat dit niet meer kan veranderen.

Geen obstakels

Let er ook op dat er geen obstakel het vrije zicht van de schotelantenne blokkeert. Aangezien de schotel in een hoek van 30 graden uitgericht wordt (in België, voor andere landen kan je de dishpointer raadplegen), betekent dat dat de afstand tot een obstakel dubbel zo groot moet zijn als het obstakel zelf. Staat er een boom van 3 meter hoog ten zuiden van de schotelantenne, dan dien je de schotel dus op 6 meter afstand daarvan te installeren.

Oriëntatie van ontvangstkop

Voor een optimale ontvangst is het beter dat de ontvangstkop niet mooi horizontaal, maar een beetje schuin is gemonteerd. Gebruik het bijgevoegde uitlijnmateriaal dat je vindt in je complete set om de duo LNB (ontvangstkop) op een perfecte hoek van 11 graden te nemen.

De juiste satelliet

Voor een optimale ontvangst van zowel de ASTRA 1 (19.2) als de ASTRA 3 satelliet (23.5), is het belangrijk dat je de ontvangstkop uitricht op de ASTRA 23.5. Hiervoor bevestig je de zwarte klem op de grijze buis met het opschrift 23.5.

Verifieer met een signaalmeter

De fijnafstelling kan vervolgens gebeuren aan de hand van de signaalsterktemeter die je via het menu van elke gecertificeerde ontvanger kan oproepen. Draai de schotel lichtjes bij tot de signaalsterkte ten minste 75 procent haalt.

Alle bovenstaande punten kan je ook bekijken in de volgende installatievideo:

https://youtu.be/s2YsTEhRh4w

4. NEEM CONTACT MET ONS OP

Heb je alle stappen doorlopen, maar heb je nog steeds geen beeld? Neem in dat geval gerust contact op met onze klantendienst. Zij helpen je met het vinden van de oorzaak en lossen het probleem graag voor je op.