6 tips om je goed voor te bereiden op de feestdagen
Terug naar de blog

6 tips om je goed voor te bereiden op de feestdagen

24/11/2021 Zo doe je dat Goed om te weten

Een goede voorbereiding is alles. Dat geldt ook voor de feestdagen en onze favoriete dag van het jaar: Kerstmis! Je wil liever niet voor onverwachte verrassingen komen te staan op deze magische dag, daarom helpen we je graag een handje. We geven je zes tips om je goed voor te bereiden op de feestdagen, zowel op culinair en decoratief vlak, maar ook voor je dosis entertainment.

1. Culinaire inspiratie voor kerst

Krijg jij dit jaar gasten over de vloer? Dan ben je waarschijnlijk al druk bezig met je kerstmenu. Ieder jaar opnieuw origineel uit de hoek komen, het is toch niet simpel. Misschien brengen wij jou op ideeën met onze culinaire tips voor hapjes en drankjes, zodat je een perfect feestmenu kan voorschotelen!

Feestelijke hapjes

Het grote voordeel van koude hapjes? Die maak je op voorhand. Zo breng je minder tijd in de keuken door als de gasten er zijn en kan jij meegenieten van de gezelligheid! Met deze feestelijke hapjes heb je alvast ideeën in overvloed.

Tartaar van zalm

Zalmfilet, citroensap, verse dille, wat ajuin en olijfolie: meer heb je niet nodig voor een lekkere zalmtartaar. Je kan dit in kleine glaasjes serveren als deel van een reeks hapjes. Met dit recept van Luukskitchen is dat kinderspel.

Sint-jakobsnoten met een bite

Toegegeven: de sint-jakobsnoten bak je op het moment zelf, maar dat neemt weinig tijd in beslag. Maak een lekkere knolselderpuree en werk eventueel af met een crunch van prosciutto. Nog inspiratie nodig voor je sint-jakobsnoten? Op de website van 15 Gram ontdek je tal van bereidingsmogelijkheden.

Aardpeer- roomsoep

Of soep ook feestelijk kan zijn? Absoluut! Het is daarnaast ook supersimpel, want je kan het de avond voordien maken en in de koelkast bewaren. Nog even opwarmen en zo heb je snel een lekkere appetizer. Dit kan ook perfect als voorgerecht dienen! Benieuwd hoe je dit soepje klaarmaakt? Bekijk het recept van Libelle Lekker.

Apero o’ clock: kerst cocktails & mocktails

Een glaasje bubbels is natuurlijk makkelijk, maar misschien wil je deze kerst eens iets anders?

Christmas Sangria

Rood fruit en kerst, dat gaat perfect samen! Witte wijn, bruiswater met citroensmaak, appel, veenbessen, sinaasappel, druiven en rozemarijn: dat is alles wat je nodig hebt voor een overheerlijke kerstsangria. Zet het een nachtje in de koelkast zodat het goed kan trekken.

Een kokosmojito

Geen witte kerst? Dankzij deze kokosmocktail heb je toch wat winter in je glas. Gebruik 30 ml kokosrum, 30 ml witte rum, 30 ml spuitwater en 40 ml kokosmelk. Pers een kwart limoen in een glas en roer het goed door. Werk eventueel ook af met wat muntblaadjes en als speciale toets kan je granaatappelpitten toevoegen.

Mocktail met granaatappel en munt

Zijn er gasten die liever geen alcohol drinken? Dan kan je hen deze verfrissende mocktail op basis van granaatappel en munt aanbieden. Wanneer je dit naast de kokosmojito voorziet, dan hoef je niet veel extra ingrediënten in huis te halen. De granaatappel en munt had je toch al in huis, een win-win!

Deze mocktail maak je door 250 ml spuitwater met 2 theelepels granaatappelsiroop en 1 theelepel ahornsiroop te mengen. Werk af met wat ijsblokjes, enkele muntblaadjes en een eetlepel granaatappelpitjes.

Een zoete lekkernij

De kerstvakantie, dat is ook samen lekkere krokante kerstkoekjes bakken!

Maak je ze samen met de kinderen? Dan zullen deze gingerbread-mannetjes zeker een glimlach op hun gezicht toveren. Haal vormpjes in huis zoals kerstboompjes, mannetjes, sterren en maak een leuke mix!

2. De cadeautjes extra feestelijk inpakken

Voor de mooiste geschenken hoef je absoluut geen speciaal inpakpapier te kopen. Heb je kinderen? Versier samen de pakjes met allerlei zaken die je al in huis hebt. Wees inventief, we geven je enkele inpaktips:

  • Heb je leuke doosjes in huis? Versier ze met stempels, leuke foto’s (...)
  • Gebruik takjes of gedroogde bloemen en fruit. Dit geeft instant een kleurrijke toets aan je geschenken.
  • Oude tijdschriften of krantenpapier kan ook perfect dienen als inpakpapier. Dat is ook een pak duurzamer, want je hoeft geen inpakpapier aan te schaffen.

3. Decoratie en aankleding voor een magischetafel

Een kersttafel die uit de boekjes lijkt te komen? Ja, ook daar hebben wij voldoende tips voor! Wanneer je decoratie uitzoekt voor je feesttafel, dan kies je best eerst een thema. Op basis van dit thema kan je daarna uitgebreid gaan winkelen. Een voorbereid man is er twee waard! ;-)

Enkele thema’s voor jouw kersttafel:

  • Zilver en goud: hou je wel van een tikkeltje luxe? Combineer dan goud en zilver voor wat glamour. Een zilveren tafelloper met glitter, heel wat gouden kaarsen in het midden en bestek met gouden details. Dit wordt absoluut een luxueuze kerst.
  • Een klassieke kerst: ben je eerder voor het traditionele en gaat jouw voorkeur uit naar rood en groen? Een rode tafelloper, wat kerstboomtakjes in het midden en je hebt direct een warme feesttafel.
  • Minimal white: is less & more jouw motto? Dan kan je gaan voor wit bestek, een witte tafelloper en wat groene takjes (zoals eucalyptus) om de tafel op te vrolijken.

En waar kan je al die kerstdecoratie shoppen? Bij Ava of Oh Green vind je inspiratie in overvloed. Je ontdekt er ook andere thema’s voor een picture-perfect tafel.

4. Een sfeervol interieur

Natuurlijk is de tafel niet het enige wat telt. Je leefruimte dompel je liefst ook helemaal onder in kerstsfeer, zodat je met z’n allen optimaal van deze periode kan genieten. Enkele tips:

  • Heb je een schouw? Daar kan je een prachtig kerststuk leggen.
  • Kerst begint al aan je voordeur. Je kan een kerstkrans ophangen of versier de voortuin met lichtjes.
  • Bij kerst denken we instant aan de kerstsokken. Hangen die van jou en je partner of kinderen al klaar?
  • Haal de wintervachtjes maar boven! Zo’n wit vachtje, dat is toch instant gezelligheid? Combineer dit met leuke kussens, zachte kerstdekens en vergeet de dikke kerstsokken niet, wanneer je je in de zetel nestelt.
  • Staan je favoriete kersttassen al klaar voor een warme choco of glühwein?

5. Spelletjes spelen of knutselen

De kerstperiode, dat is ook hét moment om extra tijd door te brengen met de kids. Hoe je hen kan entertainen? Wij weten raad.

Enkele knutseltips:

  • Een peperdure adventkalender kopen? Dat is voor niets nodig. Knutsel er zelf eentje in elkaar. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende kartonnen huisjes maken die je ophangt aan de muur. Plezier gegarandeerd!
  • Knutsel samen de leukste kerstdecoratie in elkaar. Van een winterlandschap tot kerstfiguurtjes of een eigen bloemstuk: er zijn heel wat leuke ideeën. Op de blog van Lady Lemonade vind je 50 fantastische kerstknutsels.
  • Stuur je ieder jaar kerstkaartjes? Misschien kunnen de kids je wel helpen met leuke designs.

Spellen die de sfeer erin houden:

  • Organiseer dit jaar een echte kerstbingo. Zoek eens even op het internet, zo kom je allerlei leuke bingokaarten tegen die je kan printen.
  • Wist je dat er een familie-editie is van Trivial Pursuit? Zo kunnen jullie met z’n allen quizzen.
  • Dé klassieker Monopoly trok een feestelijk jasje aan. De speelwijze is hetzelfde, maar je komt wel volledig in de sfeer met het feestelijk bord en de leuke kerstpionnen.
  • Wil je eens goed lachen? Met Pie Face is het altijd uitkijken dat je geen taart in je gezicht krijgt. Wie zit er als eerste volledig onder de slagroom? Misschien hou je dit spel best voor laat in de avond, wanneer je feestoutfit en kapsel al wat minder belangrijk zijn. :-)
  • Met een grote groep een spel spelen? Dan is 30 Seconds misschien iets voor jullie, want je kan met max 24 spelers spelen. 30 Seconds, zo lang heb je om 5 begrippen op je kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen je teamleden raden, des te meer vakjes jullie vooruit mogen.

6. De leukste kerstfilms voor het volledige gezin

Wie kerst zegt, zegt ook kerstfilms! Dit is dé periode dat je zonder schaamte al je favoriete Christmas movies voor de duizendste keer kan kijken. Bij TV VLAANDEREN hebben we heel wat voor jou in petto. Vanaf 1 december kan jij onder andere de volgende kerstfilms terugvinden in de bibliotheek.

  • A Christmas in Royal Fashion: Pr-assistente Kristin moet een kerstshow organiseren voor een bekend modebedrijf. Wanneer de koninklijke familie dit event sponsort en de prins ook aanwezig is op de kerstshow, wordt hij verliefd op Kristin. Romantiek en een heerlijke kerstsfeer, een must watch dus!
  • Dear Secret Santa: Wanneer Jennifer een punt zet achter haar relatie, keert ze terug naar haar ouderlijk huis. Haar vriend Jack, die naast hen woonde, is spijtig genoeg recent overleden. Als ze een kerstkaart krijgt van een anoniem persoon en hij of zij ontzettend veel weet over het leven van Jennifer, besluit ze om hem of haar terug te schrijven. Is het mogelijk dat Jack deze kaarten stuurt, aangezien hij zoveel wist over haar leven?
  • All About Christmas Eve: Een partyplanner (Haylie Duff) moet kiezen tussen een romantische kerstvakantie met haar vriend en een belangrijke opdracht. Kiest ze voor de romantiek, of gaat haar carrière voor?

Deze STARZPLAY films vind je vanaf 1/12 in je catalogus via de TV VLAANDEREN APP. Maar er is nog zoveel meer op komst, stay tuned!

Met deze zes tips ben je alvast goed voorbereid en kan jij Kerstmis zonder zorgen en stress doorbrengen. TV VLAANDEREN wenst je graag prachtige feestdagen boordevol bijzondere momenten met de mensen die je graag ziet!